De kinderen van Jaquelien en Henri Kuijt drinken alleen verse melk. "De melk is romiger, natuurlijker'', vinden ze. (Foto: Lysette Verwegen)
De kinderen van Jaquelien en Henri Kuijt drinken alleen verse melk. "De melk is romiger, natuurlijker'', vinden ze. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Verse rauwe melk van eigen boerderij

De klanten hoeven de koe net niet zelf te melken, maar kunnen melk tappen. En verser dan de melk uit de IJsseltap van de familie Kuijt - zes dagen per week - is niet mogelijk, omdat er ook aan strenge hygiëne-eisen moet worden voldaan.

IJSSELSTEIN - De rauwe melk in de IJsseltap komt rechtstreeks van de koeien van Jacquelien en Henri Kuijt aan de Hogebiezendijk 23. De melkveehouders in hart en nieren leveren normaal alle melk aan Friesland Campina. "Maar we krijgen regelmatig vragen van mensen of we onze verse melk ook rechtstreeks verkopen" aldus Kuijt. "We hopen met onze IJsselstap mensen echt iets te laten proeven en ervaren van onbewerkte boerderijmelk", vult echtgenote Jacquelien aan. "De melk is romiger, natuurlijker en verser. En dat proef je. Het smaakt heel anders dan de gepasteuriseerde melk uit de supermarkt."
Met hun initiatief willen ze mensen ook letterlijk laten proeven van het leven op de boerderij. "We willen de stad en platteland, dat zeker in IJsselstein naast elkaar ligt, bij elkaar brengen. De kloof dichten. En we zijn trots op onze producten en willen graag laten zien dat de dieren het goed hebben en dat we duurzaam ondernemen. We genieten ook van de interactie met klanten. Dat we daardoor een beetje extra inkomen hebben is mooi meegenomen, maar geen hoofdzaak."
Melk van de IJsseltap is duurzaam omdat er geen 'wereldreis' langs de fabriek en de supermarkt aan te pas komt voordat het product de klant bereikt. "Veel klanten komen op de fiets, want we zitten net onder de zendmast. Ook het pasteurisatieproces wordt uitgespaard, waardoor de natuurlijke bacteriewerking bespaard blijft en klanten zelf met de rauwe melk producten als yoghurt, karnemelk of vla kunnen maken." De melk is geliefd bij Syrische klanten. "Zij maken er een soort natte kaas van, vergelijkbaar met mozzarella."
De rauwe melk blijft gekoeld drie dagen houdbaar. "Uiteraard in een schone fles en vanuit de melktap direct in de koeling." Het overheidsadvies is rauwe melk eert te verhitten, net als rauwe eieren. "Maar van bedorven melk wordt je niet ziek, de smaak is zuur en gewoon niet lekker." En extra duurzaam: "Wij verkopen flessen bij de melk, maar iedereen kan eigen flessen of afsluitbare kannen meenemen, dat scheelt afval." Hetzelfde geldt voor de verse eieren die te koop zijn. "Klanten kunnen hun eigen eierdozen meenemen."
Maar bovenal is de rauwe melk gezond. "Het bevat alle bestanddelen zoals vet en lactose nog. En de melk is overal in te verwerken, van chocolademelk tot pudding tot zelfgemaakte yoghurt."
Het recept: "De melk bijna aan de kook brengen, af laten koelen tot 50 graden, een kopje volle yoghurt toevoegen, goed roeren en vervolgens warm houden in en theemuts minimal 8 uur laten staan. Dan afromen, roeren en eten."
Voor de betaling aan de melktap en voor de eieren is contact geld nodig. Pinnen kan niet. Kijk op Facebook: IJsseltap Boerderij Kuijt.

Meer berichten