Foto: Foto:
De IJsselsteinse Column

Ik geef het nog niet op...

Afgelopen week stonden er opeens P-borden in IJsselveld-Oost. Ik schrok. Weet u waarom? Het verruimt de mogelijkheden voor het schrijven van parkeerbonnen.

Wie buiten de vakken parkeert is voortaan de pineut. Over parkeerboetes gesproken: hebt u wel eens een Boeing zien landen op de Baronieweg? Reizigers zien inchecken in het Stadskantoor? Natuurlijk niet. Toch geldt in IJsselstein – en elders - het zogeheten Schiphol-arrest. Ik had daar – net als u - nog nooit van gehoord, tot ik in beroep ging tegen een parkeerboete.
In ons stadje wordt streng toegezien op parkeren. Fout geparkeerde auto's leveren tenslotte meer gevaar op dan fietsen en brommers zonder licht in het donker, en geven meer overlast dan de hangjeugd bij De Clinckhoeff. Dus dit heeft prioriteit bij de handhaving. Parkeerbonnen-schrijvers worden bovendien ondersteund door het Schiphol-arrest, ooit in het leven geroepen om parkeeroverlast op Schiphol aan te pakken.
Het houdt in dat particulier terrein als openbare weg mag worden beschouwd zolang er geen 'feitelijke belemmering' is. Met andere woorden: een BOA mag parkeerders overal beboeten waar geen hek staat. Wees dus gewaarschuwd!
Ik heb zelf als vrijwilliger in de Kasteeltoren altijd kunnen parkeren op het Vitras-terrein. Na de sloop van het gebouw zat er vorig jaar –vóór de aanleg van het Kasteelpark- opeens een bon onder mijn ruitenwisser.
Tijdens de rechtszaak kreeg ik van het OM te horen dat je in principe nérgens buiten parkeervakken mag parkeren. Je bent als automobilist dus vogelvrij voor de geldkloppers.
De kantonrechter ging hier gedwee in mee. Verder beroep zal weinig zin hebben, maar ik geef het nog niet op...

Rinus Verweij

Meer berichten