Foto: Foto:
De IJsselsteinse Column

Leerzaam uitgaan

Op initiatief van de gemeente, horeca, GGD, politie en zelfs de Jellinek kliniek wordt zaterdag 3 november een avond begeleid stappen georganiseerd voor ouders met opgroeiende kinderen, onder het motto 'Uitgaan met de ouders'. Na afloop - hoe laat? - is er een nabespreking in het stadhuis aan de Overtoom. Een prachtig initiatief.

Ik ben wel benieuwd of dit een succes wordt. Pubers zijn niet geneigd om hun ouders in hun uitgaansleven te betrekken. Je mag allang blij zijn als ze dat soms gaan doen als ze volwassen zijn.
Mijn zoon neemt me wel eens mee naar een bruine kroeg in zijn woonplaats Rotterdam, en ik neem hem wel eens mee naar een sigarenproeverij. Oei... roken! Tegen sigaren heb ik minder bezwaar dan sigaretten. Die zielig ogende witte staafjes zijn er puur voor nicotine-junks. In tegenstelling tot sigaren moeten ze geïnhaleerd worden, en ze staan ook nog eens stijf van de chemicaliën.
Sigaren hebben ook uitstraling. Probeer je Castro of Churchill eens met zo'n groezelig wit peukje in de mondhoek voor te stellen...
Maar terug naar de uitgaande kinderen. Een studievriend gaf zijn puberzoon de instructie: 'Stappen? Prima. Maar dan ook goed' Ik wil je niet terugzien voor morgenochtend vier uur. Om drie over vier sloop zoonlief bedremmeld naar binnen. Nuchter. Het was buiten weliswaar vijftien graden onder nul, de knul was haast bevroren, maar dat terzijde.
Ik schreef al eens over mijn ervaringen met opgroeiende uitgaande kinderen. Mijn zoon belde ooit vlak voor de incheck-tijd om hulp in te roepen voor een dronken vriendje. Ik kan dus niet meepraten over slechte ervaringen. Of had ik toch beter moeten opletten?

Rinus Verweij

Meer berichten