Foto: Foto:
De IJsselsteinse Column

Venetië en IJsselstein

Zeker, het overlijden van Wim Kok en het faillissement van twee ziekenhuizen hebben mij geraakt. Maar naast het 'grote' nieuws zijn mij de afgelopen weken drie kleine nieuwsberichten opgevallen, die niets met elkaar uitstaande hebben.

Ik las dat de nieuwe botenloodsen van Marnemoende tien maanden na de brand van januari in gebruik zijn genomen, en dat de herbouw van de Titanic na geldgebrek is hervat. En er is een boek verschenen over 'Fanfare'; een feel-good-film die Bert Haanstra zestig jaar geleden maakte. Wat hebben deze berichten met elkaar te maken?
Allereerst heb ik bewondering voor de eigenaren van de IJsselsteinse jachthaven, die niet bij de pakken gingen neerzitten na de brand. Het vergaan van de Titanic, ruim een eeuw geleden, was met 1.522 slachtoffers een ramp van geheel andere orde. Ik hoop dat de kopie van de legendarische oceaanreus alsnog wordt voltooid, als zichtbare herinnering. Tegelijkertijd hoop ik dat Yselvaert, zwaar gedupeerd door de brand bij Marnemoende, geen eeuw hoeft te wachten tot er weer gevaren kan worden. Dat brengt mij op 'Fanfare'. Die film werd opgenomen in Giethoorn, vaak het 'Venetië van het Noorden' genoemd vanwege de talrijke sloten, en de traditie van het zich verplaatsen in houten bootjes - punters - met behulp van vaarbomen. Prachtig toch? Ik vraag me daarom af of Yselvaert moet wachten tot het geld voor nieuwe rondvaartboten bijeen geschraapt is.
Waarom niet alvast aan de slag met Giethoornse punters, of nog beter: Venetiaanse gondels? Overstromingen zoals onlangs in Venetië zijn onmogelijk, en verliefde stellen staan in de rij, zeker als een stop wordt gemaakt onder de brug van de Kasteellaan...

Rinus Verweij

Meer berichten