Monique de Boer in één van de lesruimtes van Artemis Yogacentrum. ''Ik heb geleerd om in het hier en nu te leven.'' (Foto: Karin Doornbos)
Monique de Boer in één van de lesruimtes van Artemis Yogacentrum. ''Ik heb geleerd om in het hier en nu te leven.'' (Foto: Karin Doornbos) (Foto: Karin Doornbos)

Artemis Yogacentrum al 15 jaar hier en nu

Al vijftien jaar runt ze het grootste yogacentrum van IJsselstein en omstreken. Oprichter en yogadocent Monique de Boer (49) begint haar lessen aan de Poortdijk in 2004. Na ruim tien jaar is de school uit z'n jasje gegroeid en gaat Monique op zoek naar een grotere locatie. Sinds 2015 zit het centrum in bedrijvencomplex IJsselstaete aan de Industrieweg 20 in IJsselstein.

IJsselstein - Aan de buitenkant is het een gewoon kantoorgebouw, maar zodra je de ruimte van Yogacentrum Artemis binnenstapt waan je je in een andere wereld. Gedempt licht, de geur van wierook en op de achtergrond klinkt zachte muziek. "We zitten aan de Industrieweg, maar zodra je binnenstapt is de industrie weg." Monique schenkt thee en vertelt hoe het voor haar begon. "Eigenlijk op advies van mijn arts."
Halverwege de jaren '90 stapt Monique met stressgerelateerde klachten naar haar huisarts. "Misschien moet je eens een paar yogalessen volgen" adviseert hij. En dat doet ze. Ze wordt hier zo door gegrepen dat ze de opleiding tot yogadocent gaat volgen. In 1998 geeft ze haar eerste lessen. Ze begint in Bunnik en Nieuwegein en al snel wordt IJsselstein haar basis. Van een zolderkamer naar een centrum met meerdere yogaruimtes, en diverse docenten. En na 20 jaar in het vak nog steeds met veel plezier en enthousiasme.
Er zijn vele vormen van yoga, maar vrijwel alle soorten hebben als uitgangspunt de klassieke hatha yoga. Bij hatha yoga leer je je lichaam en adem te beheersen. Uit deze yogastroming zijn veel andere vormen voortgekomen. Ook bij Artemis kun je kiezen uit diverse soorten. "Maar allemaal hebben ze als basis hatha yoga." Balans en ontspanning, naar je lichaam luisteren. "Iedereen kan een vorm vinden die bij hem of haar past." Er is zelfs een yogavorm waarbij je de hele les mag liggen, yoga nidra, yogaslaap. Je wordt hierbij in een diepe staat van ontspanning gebracht. Ideaal om een slaaptekort in te halen.

"Het is wel belangrijk dat je je als docent blijft ontwikkelen". Daarom volgt Monique regelmatig cursussen en bijscholingen op het gebied van yoga, maar ook andere vormen van persoonlijke ontwikkeling hebben haar interesse. Ze heeft een aantal jaar in Turkije gewoond en gewerkt en organiseerde daar yogavakanties voor onder andere mensen uit Nederland.

Een mooi succesverhaal van een 'spiritueel ondernemer'. Maar in juni 2017 gaat het mis. Monique wordt getroffen door een spontane dwarslaesie. Een operatie en een pittige revalidatie volgen. Ze heeft geluk. Ze raakt niet blijvend verlamd. "De jarenlange yogatrainingen zijn mogelijk de reden geweest dat mijn lichaam de klap goed heeft kunnen opvangen." Monique loopt, en geeft ook weer les, al doet ze het nog wel rustig aan. "Een mooie gelegenheid om ook andere dingen verder te ontwikkelen" vindt ze. Ze wil zich nog meer gaan richten op coaching en workshops op het gebied van zelfontwikkeling zoals het werken met het enneagram. "Het enneagram kan je helpen om inzicht te krijgen in jezelf." Ze werkt al een tijdje samen met enneagramspecialist Willem Jan van de Wetering. En zo zijn er meer dingen die ze in de toekomst wil gaan ontwikkelen. Aan plannen geen gebrek. "Maar mede door de zware periode die ik heb doorgemaakt heb ik geleerd om in het hier en nu te leven."

In Artemis Yogacentrum worden cursussen en workshops gegeven op het gebied van yoga, meditatie, zelfontwikkeling en spiritualiteit. Op zondag 18 november is er een open dag met gratis yogalessen voor iedereen. Info & aanmelden via de website: www.artemisyoga.nl

Meer berichten