IJsselstein heeft een unieke historische binnenstad, met weekmarkt op vrijdagmiddag- en avond, sfeer en activiteiten. (Foto: Lysette Verwegen)
IJsselstein heeft een unieke historische binnenstad, met weekmarkt op vrijdagmiddag- en avond, sfeer en activiteiten. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

IJsselsteinse binnenstad wil kansen pakken

Voor het eind van het jaar verdwijnen bekende namen uit de winkelstraten in de binnenstad. Leegstand heet het officieel. Maar volgens de ondernemers gaat de sfeer in de winkelstraten er niet onder lijden. Integendeel! "We pakken aan, benutten kansen en trekken nieuwe collega's aan."

IJSSELSTEIN – Mulder Kids, Hubo, Lord Shop, HIP, Trends zijn winkels die binnenkort hun deuren sluiten. Niet vanwege internetconcurrentie of faillissement, maar gewoon omdat er geen opvolging is, omdat de zaken reorganiseren of de ondernemer voor iets anders kiest. Angst voor sfeerloze dichtgeplakte winkelruiten hoeven de bezoekers niet te hebben. "De andere ondernemers kleden de etalages helemaal in kerstsfeer aan: met veel licht, leuke items en producten die helemaal bij de feestelijke decembermaand passen", vertelt ondernemer Frits Mulder, voorzitter van de commissie Binnenstad Vitaal. De leegstand in IJsselstein is niet abnormaal: "Het is een landelijk beeld, kijk maar naar de gemeenten in de regio." Maar het is nieuw voor IJsselstein, dat zelfs zonder leegstand door de crisis kwam. "We hebben de sfeer van een historische binnenstad en een unieke weekmarkt, ook in de avond, met gezellige horecagelegenheden en leuke, speciale winkels. Dat laten we niet verloren gaan."
De leegstand die nu optreedt ziet hij als een uitdaging. "Met de gevulde etalages, de prachtige nieuwe sfeerverlichting in alle winkelstraten en een gevulde activiteitenkalender blijft de binnenstad aantrekkelijk", aldus Mulder. "Dankzij de samenwerking tussen ondernemers, horeca, pandeigenaren en gemeente. En achter de schermen werken we hard om nieuwe ondernemers naar IJsselstein te trekken. En kijk eens naar de prachtige vernieuwde Schuttersgracht."

Wethouder binnenstad Van der Lugt is blij met de inzet van alle partijen. "We willen de stad graag op de landelijke kaart zetten. Als gemeente kunnen we alleen maar meedenken en faciliteren met subsidie en diensten. Dat doen we graag, want een vitale binnenstad is de motor en het kloppende hart van IJsselstein."

Meer berichten