Bestuursleden Jantine Huizing, Bob de Nigtere, Jos Bol, Marieke van der Linden en Joan van Vliet  in het Kasteelpark. (Foto: Marieke Gaymans)
Bestuursleden Jantine Huizing, Bob de Nigtere, Jos Bol, Marieke van der Linden en Joan van Vliet in het Kasteelpark. (Foto: Marieke Gaymans) (Foto: Marieke Gaymans)

Tien jaar sprankelende Sprokkelroute

Het begon tijdens een brainstormsessie voor het Stadsmuseum, zoals het toen nog heette. Het museum zocht naar een initiatief om meer Vrienden te werven. Jantine Huizing en Jos Bol waren er bij, die dag. "IJsselsteinse cultuur en historie, daar wilden we iets mee." Ze kwamen uit op een sprookjesachtige avond in kerstsfeer; vol mysterie.

IJsselstein - Tot iemand vertelde over nooit gevonden onderaardse kasteelgangen die in 1937 door een destijds bekende wichelroedeloopster waren aangeduid. Jantine Huizing: "Een geweldig verhaal! En toen we de bijzondere naam hoorden van deze dame, vielen alle puzzelstukjes in elkaar: zij en het mysterieuze verhaal werden de spil van de avond." En zo ontstond in december 2009 de eerste Kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst. Een culturele avond met intieme, sfeervolle voorstellingen van steeds 10 minuten, op 5 historische locaties in de binnenstad. Met als gastvrouw: mevrouw Klein Sprokkelhorst inclusief haar wichelroede. De formule bleek een succes.
De tweede Kerstavond volgde in 2010, de derde een jaar later. Het aantal locaties en voorstellingen groeide, net als het enthousiasme van het publiek. In 2011 werd de organisatie een zelfstandige stichting.
Dit jaar bestaat de inmiddels befaamde Sprokkelroute tien jaar. Uitgegroeid tot een evenement van 120 voorstellingen, 750 artiesten, 85 locaties en 250 suppoosten, dat jaarlijks zo'n 8000 bezoekers trekt. Een feeërieke avond waarop mensen elkaar treffen onderweg naar een volgende voorstelling, talenten ontdekken van optredende lokale vrienden en genieten van unieke professionele acts. Jos Bol: "Dit is precies de mix waar we altijd naar zoeken. De sfeer is positief, vrolijk, harmonieus. Dat proberen we met het hele organiserende team ook uit te stralen. En het werkt."
Marieke van der Linden: "Het leuke vind ik dat je steeds zo verrast wordt. Sfeervolle inrichtingen, historische ontdekkingen, maar ook kleine cadeautjes of boodschappen die verstopt zitten in een voorstelling. Je gaat altijd met een glimlach weer naar buiten." Ook op dit jaar zijn er weer nieuwe verrassingen. Zoals de kleinste huiskamer van IJsselstein, de interactieve voorstelling Sneeuwwitje en levensliederen van de Utrechtse Van Piekeren. "En topartiesten zoals musicalster Suzan Seegers en het internationaal optredende Tango Trio Tangata."
Opnieuw zijn vrijwel alle voorstellingen gratis te bezoeken. Joan van Vliet: "Met dank aan onder meer onze Vrienden, sponsoren en bezoekers van de piekenlocaties." Bob de Nigtere: "En nu maar hopen dat het weer gaat sneeuwen. Het ultieme Sprokkelgevoel!"

Kaarten voor de openingsvoorstelling (eenmalig, om 19.00 uur) zijn vanaf 22 november gratis te verkrijgen bij de kassa van het Fulcotheater. Op is op! En vrijdag 23 november om 13.00 uur opent wethouder Peter Bekker in de bibliotheek de tentoonstelling '10 jaar Sprokkelroute'. Iedereen is welkom.

Sprokkelroute.nl

Meer berichten