Mieke Kromwijk, Daniël Dekker, Jan Kromwijk en Jan-Erik Reuvekamp voor de herbouwde botenloodsen van de jachthaven. (Foto: Rinus Verweij)
Mieke Kromwijk, Daniël Dekker, Jan Kromwijk en Jan-Erik Reuvekamp voor de herbouwde botenloodsen van de jachthaven. (Foto: Rinus Verweij) (Foto: Rinus Verweij)

Herbouwde botenloodsen Marnemoende nog beter

De botenloodsen staan overeind alsof er niets gebeurd is. Dak, wanden, glaspuien, alles zit op zijn plek. Aan de inrichting en afwerking wordt nog gewerkt. De buitenwanden krijgen een bekleding van zware eikenhouten delen. Eigenaar Jan Kromwijk van jachthaven Marnemoende durft zich enige voorzichtige trots te veroorloven.

IJsselstein - Het voornemen om de twee loodsen die eind januari door brand werden verwoest nog voor het begin van het winterseizoen te herbouwen is, mede dank zij de inzet van een bevriende aannemer, inderdaad gerealiseerd. Daardoor is slechts één seizoen inkomsten uit stallingsgeld verloren gegaan, en niet twee.
Toch is Kromwijk nog altijd aangeslagen door de gevolgen van de brand. "Voor onze klanten is het een ramp geweest. Slechts één ijzeren scheepje uit de jaren '30 kan misschien gerestaureerd worden, en Yselvaert komt er mede door steun van IJsselsteinse bedrijven gelukkig weer bovenop. Maar van de 87 getroffen booteigenaren zijn er maar 25 teruggekomen. De anderen zijn gestopt met varen. Velen hadden jaren aan hun boot gewerkt. Dat is nooit volledig te compenseren, al ben je nog zo goed verzekerd."
Zijn vrouw Mieke knikt. "Het is wrang dat de grootste boten het best gedekt waren door de verzekering. Iemand met weinig geld die jaren lang aan een oud scheepje heeft gewerkt, krijgt maar een fractie van zijn investering terug.''
''Toch moet je het wel in perspectief zien," zegt ze. "Je levenswerk zien verbranden is zeker een ramp, maar er zijn geen slachtoffers gevallen. Vier kinderen onder de trein, dat is een veel grotere ramp. Het is wel hartverwarmend hoeveel aardige reacties we hebben gekregen. En gelukkig waren we als jachthaven wel goed verzekerd, maar de juridische strijd over de aansprakelijkheid gaat nog lang duren."
Medewerker Daniël Dekker (30) zal zich de brand altijd blijven herinneren."Ik stond er met mijn neus bovenop. Doordat het koud én zonnig was, leverden de zonnepanelen maximaal vermogen. Door kortsluiting ontstond een steekvlam van maar liefst 5000 graden. Dan moet je rennen voor je leven. De kabels liepen door over twee daken, daardoor stonden meteen twee loodsen in brand ondanks de brandwerende tussenwand. De kunststof lichtstraten vatten onmiddellijk vlam en smolten. Het brandende materiaal kwam op de gestalde boten terecht."
Kromwijk is wel ingenomen met de verbeteringen die in de nieuwe loodsen zijn aangebracht. "Het ontwerp is grotendeels hetzelfde, maar er is nu vloerverwarming voor meer comfort. Het dak is nu gedekt met sandwich-golfplaten in plaats van de vezel-cement-golfplaat die er was. De lichtstraten hebben een andere plaats gekregen, en de indeling van de scheidingswanden is verbeterd. Daardoor gaat inparkeren nu makkelijker."

De hamvraag is: komen er weer zonnepanelen op het dak? "Zeker," antwoordt Jan, "meer zelfs. Maar wél van een andere firma."

Meer berichten