Foto: Foto:
De IJsselsteinse Column

Gelukkig nog ouderwets

Gelukkig! In IJsselstein is de Sinterklaas-intocht nog ouderwets. Zonder regenboogpieten, zonder anti-demonstranten, en goddank ook zonder anti-anti-Tokkies zoals in Eindhoven.

Ik heb soms vreemde historische associaties. Wat heeft Sinterklaas bijvoorbeeld met de slag bij Quatre Bras te maken? Ik las dat bij die slag in 1815 een klein Nederlands leger door zich in beweeglijke groepjes over een breed front te verspreiden groter leek dan het was, en daardoor de Fransen tegenhield. Blokkeerfriezen avant la lettre. Activisten beheersen deze guerrilla-achtige tactiek al jaren. Verspreiden is soms effectiever dan één front vormen.

Zonder regenboogpieten en zonder anti-anti-Tokkies

Rond 1980 kwam je in de kraakbeweging, vredesbeweging en anti-apartheidsbeweging vaak de zelfde sleutelfiguren tegen, die onvermoeibaar door het hele land van blokkade naar kraakpand reizend het beeld opriepen van een massaal ondersteund protest, daarbij geholpen door de publieke omroep. De 'verdeel jezelf en heers'-tactiek wordt tegenwoordig succesvol toegepast door de saboteurs van het Sinterklaasfeest. Door de veelheid van anti-clubjes lijkt het dat het hele land van Zwarte Piet af wil. Onlangs stapte 'Majority Perspective' naar de rechter om haar gelijk te halen. Vergelijkbare clubjes zijn 'New Urban Perspective' en 'Kick out Zwarte Piet'.
De Engelse benamingen zeggen veel over de affiniteit met Nederlandse tradities. Kleine clubjes, maar enorm polariserend, waardoor wij-zij-sentimenten worden aangewakkerd. Helaas ook bij een minderheid van migranten die integratie veronachtzamen, en 'hun positie opeisen met de leus 'Wij zijn hier, wen er maar aan' . Tegen hen zeg ik: JULLIE zijn hier, wen er maar aan, en kijk naar al die migranten die gewoon hun best doen.

Rinus Verweij

Meer berichten