De makers van de tentoonstelling willen ook zelf het lintje nog wel een keer doorknippen. (Foto: Lysette Verwegen)
De makers van de tentoonstelling willen ook zelf het lintje nog wel een keer doorknippen. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Sprookjesachtige exposite over 10 jaar Sprokkelroute

Wie vast de sfeer wil proeven van de Kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst kan terecht in de bibliotheek aan de Overtoom. Daar is een tentoonstelling ingericht over de tien jaar dat het evenement al bestaat: net zo sfeervol en sprookjesachtig als de avond die op 14 december weer zal plaatsvinden.

IJSSELSTEIN – Wat begon als een idee om vrienden te werven voor het museum is uitgegroeid tot een groots niet meer weg te denken evenement. Veel bezoekers worden aangetrokken door de sprookjesachtige kerstsfeer, die in de stad en bij elke voorstelling zo voelbaar is. Er wapperen rode sprokkelvlaggen op de locaties, kaarsen en sfeerverlichting branden en het is een avond om weg te dromen bij muziek, verhalen, toneel, zang en andere kunstvormen in een intieme sfeer. Die sfeer ademt ook de tentoonstelling: op de beplakte zuilen, de poef op het Perzisch kleed, waar de kleding van mevrouw Klein Sprokkelhorst te zien is – compleet met wichelroede – naast de vitrine met voorwerpen van de 'Sprokkelavond' En op de rode borden met foto's en artikelen over tien jaar Sprokkelhorst. Directeur-bestuurder Gert Staal is blij met de tentoonstelling in 'zijn' bibliotheek. "We zijn ook blij elk jaar een van de locaties in de sprokkelroute te zijn. En daar willen we nog lang mee doorgaan. En laat het op 14 december maar keihard sneeuwen!"
Het creatieve trio Catja kuijer, Cathelijne Visser en Jan-Willem Zuiderhoek is verantwoordelijk voor de tentoonstelling. 'Neeee!', dacht Catja bij de vraag van voorzitter Jos Bol. "Dat kan ik niet alleen." Maar met de andere twee was ze snel enthousiast. "Het ene idee na het andere ontstond en Cathelijne als interieurarchitect had genoeg materiaal om onze ideeën vorm te geven, aangevuld met materiaal van de Snuffelhoek. We zagen het helemaal voor ons." Jan-Willem zaagde de zwarte figuren uit, onderdeel van het logo, en fotograaf Lidi Oepts zorgde voor de prachtige foto's van de Sprokkelavonden. "In de vitrine staat zelfs de kerststal, inclusief IJsselsteinse historische figuren."

De expositie is te zien in de bibliotheek aan de Overtoom tot 23 december en gratis te bezichtigen tijdens openingsuren.

Meer berichten