Foto: Foto:
De IJsselsteinse Column

IJsselstein – Herentals

U kent ze vast wel. Belgenmoppen als: "Belgische marine uitgeschakeld door zeewier in de schroef; luchtmacht paraat ondanks ziekte van de piloot." Onze relatie met de Duitsers is beladen, maar over Belgen maken we de meeste grappen. Dat komt misschien door de bijzondere haat-liefde verhouding met onze zuiderburen, die je zou kunnen vergelijken met de omgang tussen ex-partners. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik met mijn exen goed door één deur kan – mits niet allemaal tegelijk, gezien de gangbare deurbreedte.

Alleen maar vrolijke berichten over de jumelage

Maar serieus: ons land en België zijn eigenlijk ex-gehuwden. Twee eeuwen geleden waren we één koninkrijk, maar zoals bij veel huwelijken liep dat binnen 15 jaar mis, met de Belgische Revolutie en Tiendaagse Veldtocht als gevolg. Een échte vechtscheiding dus. Gelukkig kunnen we het nu goed vinden met de Belgen, en wordt er op tal van terreinen voorbeeldig samengewerkt. Ging het ook maar zo soepel met onze (pogingen tot) gemeentelijke samenwerking. Ironisch genoeg heeft IJsselstein al jaren een stedenband - jumelage - met de Belgische stad Herentals. Onlangs kreeg een scheidend bestuurslid van het 45-jarig jumelagecomité een officieel Compliment overhandigd door de burgemeester. Kennelijk heeft die jumelage minder valkuilen dan de onzalige UW-Samenwerking, want je hoort alleen maar vrolijke berichten over de jumelage.
Misschien heeft dat ook wel te maken met de ongedwongen Belgische levenswijze. Ik was ooit in Herentals voor een ontmoeting van de historische verenigingen. Onze gastheer schoot bij het uitserveren van de lunch in een plaatselijk restaurant het personeel te hulp door de soep met peterselie te bestrooien. Gewoon met de vingers; kostelijk!

Rinus Verweij

Meer berichten