Foto: Foto:
De IJsselsteinse Column

Briljante oplossing?

Gelukkig, 5 december is bijna weer voorbij. Voorlopig weer even geen kreupelrijm, geen groene-zeep- en zaagsel-surprises en goddank, even geen Sylvana in talkshows. Sint maakt even plaats voor Santa.

Eigenlijk is het best vreemd dat de Kerstman niet omstreden is. Ik ben benieuwd wanneer die dikbuikige cola drinkende rendierenbeul eindelijk wordt ontmaskerd door dierenactivisten. Die zijn kennelijk nog te druk bezig met de grote grazers in de Oostvaardersplassen.

Overigens had ik onlangs een briljant idee ontwikkeld om Sinterklaas weer acceptabel te maken. Calvinisten en moslims zullen toejuichen dat het bisschoppelijk gewaad wordt vervangen door een keurige zwarte smoking, en de mijter door een chique bolhoed. Baard en hoofdhaar moeten dan wel iets bijgeknipt worden. De naam wordt ook anders. Een kindervriend moet geen 'Sint' heten maar 'Vader'; dat klinkt vertrouwd en huiselijk. En Nicolaas zou ik vervangen door Abraham, de voornaam van de Amerikaanse president die de slavernij afschafte. Vader Abraham!
En dan is Sylvana ook weer blij. Zeker als ze hoort dat de zwarte Pieten plaats maken voor blauwe Pieten met witte maillots en puntmutsen... Smurfpieten, zeg maar. En die gaan natuurlijk niet door de schoorsteen, want voor je het weet zijn ze weer zwart of besmeurd met roetvegen. Arbo-technisch ook onverantwoord met al dat fijnstof. Dan kun je kinderen beter wijsmaken dat ze door een waterkraan of een sleutelgat binnen komen. Ik vond het een briljante oplossing, maar wat blijkt? Jaren geleden is mijn idee al gekaapt door die volkszanger die Sinterklaas-teksten als "uche, uche, uche, het stikt hier van de mugge" produceerde. Zo jammer…

Rinus Verweij

Meer berichten