Foto: Foto:
De IJsselsteinse Column

Gesneuveld

De herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog ligt al ruim een maand achter ons. Toch werd ik er in onze IJsselsteinse raadszaal onlangs weer aan herinnerd. De overlevingskansen van IJsselsteinse wethouders lijken namelijk vergelijkbaar met die van de soldaten aan het front in '14-'18.

Opnieuw vond een in opspraak gekomen wethouder zich gedwongen om de ontwikkelingen niet af te wachten, maar de eer aan zichzelf te houden. Hoewel ik het faillissement van mijn geliefde bakkerij Aelbers eigenlijk dramatischer vind, ben ik toch droevig gestemd door het aftreden van Anastasia van der Lugt, mede vanwege de geringe heroïek bij haar vertrek.

Ik heb geleerd voorzichtig te zijn met oordelen

De voormalige Britse premier 'Iron Lady' Margaret Thatcher liet na haar gedwongen aftreden in 1990 in een tumultueus debat nog één keer haar tegenstanders alle hoeken van het Lagerhuis zien. Go down in style!
Teloorgang hoort bij de politiek. Churchill moest in 1916 aftreden na het rampzalige Gallipoli avontuur, en na de overwinning op Nazi-Duitsland in 1945 werd hij opnieuw weggestuurd; nu door de kiezers.
Het is bij een controverse vaak onduidelijk wie gelijk heeft. Zowel vóór- als tegenstanders van de afgetreden wethouder hielden hartstochtelijke pleidooien, in de raadszaal en daarbuiten. Ik heb als militair waarnemer in Bosnië geleerd om voorzichtig te zijn met oordelen, ook als iemand de schijn tegen heeft.
Ik kreeg daar te maken met een minister die van corruptie werd beschuldigd. Hij was de enige Serviër in een door Kroaten gedomineerd provinciebestuur. Het was daarom denkbaar dat hij om politieke redenen werd tegengewerkt. Gelukkig hebben we in ons IJsselstein nog geen Bosnische toestanden...

Rinus Verweij

Meer berichten