Bergen troep. ''Het hele strand lag er mee vol", aldus brandweerman Pascal. (Foto: Brandweer IJsselstein)
Bergen troep. ''Het hele strand lag er mee vol", aldus brandweerman Pascal. (Foto: Brandweer IJsselstein) (Foto: )

Brandweer IJsselstein helpt mee op Schiermonnikoog

Het is al dagen nieuws: de containers die in de Waddenzee zijn verloren en een enorme vervuiling op de stranden veroorzaken. Uit het hele land stroomden vrijwilligers toe om te helpen met opruimen. Ook uit IJsselstein kwam versterking: acht brandweerlieden reisden naar Schiermonnikoog.

IJSSELSTEIN – Brandweerman Pascal Schuttevâer zag vorige week op televisie welke ramp zich in de Waddenzee voltrok. "Het begon meteen te kriebelen: ik wilde gaan helpen met opruimen", vertelt hij. In de whatsappgroep peilde hij de animo bij de collega's. "Die was groot, maar we besloten met zijn achten te gaan: er moesten voldoende collega's beschikbaar blijven voor dekking in IJsselstein bij calamiteiten." Vervolgens zocht hij contact met collega's op Terschelling en alles werd geregeld. Vrijdag werden de plannen halsoverkop gewijzigd: "We hoorden dat Terschelling relatief schoon was, maar dat ze op Schiermonnikoog zaten te springen om hulp, dus zochten we contact met het 13-man sterke korps daar en vertrokken we met een brandweerbusje naar Lauwersoog voor de oversteek met een veerboot vol vrijwilligers."

Op het strand sloten de IJsselsteiners zich aan bij het korps van Schier en werden ze per dieplader naar het strand vervoerd. "Je wordt heel verdrietig als je die puin en ellende op het strand ziet. Maar de hulp die vanaf het vasteland werd geboden en de betrokkenheid van alle vrijwilligers is geweldig. We zijn gelijk met het leger op onze knieën aan de gang gegaan op de plek waar we stonden, want het strand lag overal vol vuil. We bleven vuilniszakken vullen. Wel was het geweldig om te zien dat we in een paar uur heel veel konden opruimen. We zagen het strand letterlijk schoon worden. Heel veel handen maken licht werk." Wat ze zoals opruimden: "Schoenen, verfrollers, autobanden, speelgoed, chirurgisch materiaal: het is bizar wat we tegenkwamen. De vuilknijpers die we van de RMN mochten lenen konden we voor de kleinste voorwerpen niet eens gebruiken." Ondanks de ruimacties blijft de ramp enorm: "Boeren met diepladers voerden al het vuil af, maar er is veel microplastic achtergebleven wat niet met de hand op te ruimen is."


Een megaramp
Het werden uren van hard werken. "En het was koud door de harde wind! We waren blij met onze brandweerkleding en de verzorging door de eilandbewoners. Zij zorgden voor erwtensoep en 's avonds gratis vervoer naar de boot." Nu wacht iedereen in spanning af wat er na de storm van de afgelopen dagen weer op het strand aanspoelt. Er zijn 220 containers gelokaliseerd, 41 zijn er zoek en 7 geopende containers zijn gevonden. "Een megaramp", aldus Schuttevâer. "Onze hulp was een initiatief onder de brandweervlag, maar we hopen dat als het nodig is ook andere organisaties en bedrijven meehelpen. Want denk eens aan de gevolgen voor de natuur. En wie wil er nu op een vervuild strand liggen in de vakantie." Vastbesloten: "Als het nodig is gaan we weer."

Meer berichten