Foto:
De duurzaamste column

Circulaire bomen

Tijdens het kerstbomenproject kwamen jong en oud hun kerstboom brengen. Echt hartverwarmend met hoeveel toewijding de boom werd behandeld en hoe kinderen bomen zelfs een naam hadden gegeven. Er zaten prachtige bomen bij. Hartverscheurend was het vervolgens toen de 'bomendokter' constateerde dat de wortels van veel kerstbomen waren afgehakt en de boom al meteen naar het kerstbomenkerkhof gingen.

Liever een boom met een goede kluit en haarwortels

Deze bomen met zeer slechte kluit, die linea recta werden afgevoerd, kwamen – voor 40 euro – grotendeels van dezelfde leverancier. Het 'drama' werd gelukkig afgewisseld met boompjes met een prachtige kluit met haarwortels, onder andere voor 15 euro gekocht bij een kweker uit Vianen. Deze bomen kunnen nog jaren mee. Het verschil tussen de gangbare lineaire 'weggooi'-economie en de nieuwe visie van circulaire economie wordt direct duidelijk. In eerste instantie lijken de kwekers en handelaren van duurdere afgehakte bomen beter af door hun hogere inkomsten. Maar veel boomeigenaren die bewust een boom met kluit kochten voelden zich opgelicht. Hoe zou de situatie over een jaar of vijf zijn?
Het was nu al merkbaar dat mensen volgend jaar liever een boom kiezen met goede kluit, in plaats van met kluitje het riet in te worden gestuurd. En de kweker, die oprecht een gezonde boom wil leveren, die nog jaren zijn bijdrage levert aan het kerstfeest, met minder uitputting van de aarde, zal gewaardeerd worden! Op de langere termijn loont dat zeker. Het is de keuze tussen kort genot en lange termijn genieten. Ik hoop dat we steeds meer het verschil tussen lineair en circulair denken gaan herkennen in de keuzes die we in het dagelijks leven maken. En hopelijk werken ook de bomenhandelaren eerlijk mee.

Ivon Vrolijk / klimaatneutraalijsselstein.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden