Foto: Foto:
De IJsselsteinse Column

Wel even slikken

Ik moest wel even slikken. Sprokkelhorst stopt na tien succesvolle jaren. Heel jammer; het was in korte tijd een dierbare traditie geworden, en een uniek stukje IJsselstein promotie. Bizar dat je als stad goud in handen hebt, en vervolgens door je vingers laat glippen. De aloude VVV bestaat niet meer, maar kan Uit In IJsselstein hier geen rol spelen?


Ik was vanaf het begin bij de Sprokkelroute betrokken, meestal in de Kasteeltoren. Ook voor mijn columns was dit jaarlijkse hoogtepunt een bron van inspiratie. Want een hoogtepunt wás het. En het bestuur wil nu stoppen op het hoogtepunt. Ik begrijp dat niet.

Houd de Sprokkelhorst-traditie in stand!

Meestal stop je bij een dieptepunt; zeker in de politiek. Zelf ben ik zestig plus, en in sommige opzichten wellicht iets over mijn hoogtepunt heen. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik het bijltje erbij neer ga gooien. Mijn columns worden ook steeds beter, toch? Maar zonder gekheid: "stoppen op het hoogtepunt" klinkt zo fatalistisch. Alsof het alleen maar minder kan worden. Wie zegt dat het niet mogelijk is om elke volgende editie van de Sprokkelroute beter te maken dan de vorige? Een kwestie van organisatie en budget laten meegroeien, net als bij het Dickensfestijn in Deventer. Heus, je moet niet te snel stoppen.
Ouderen herinneren zich ongetwijfeld de eens befaamde revue-artieste Heintje Davids (1888-1975), die bijna twintig jaar bezig was met afscheid nemen. Elke keer maakte ze een nieuwe come back. Het werd bijna spreekwoordelijk. Zó kan het ook.
Daarom mijn pleidooi: IJsselstein, houd deze Sprokkelhorst-traditie in stand! Yselvaert gaat ook weer varen, en dat na een onbedoeld dieptepunt na een onverwachte tegenslag.

Rinus Verweij

Meer berichten