Foto:
De duurzaamste column

Afvalvrije scholen

Een kennis mailt me een Serieus Probleem: zwerfafval op de middelbare scholen. In onze megafabrieken waar de jeugd wordt voorbereid op de toekomst, ziet ze dat de pauzeruimtes en de schoolpleinen vaak één-grote-bende zijn, na de eet- en drinkpauzes.

Mijn kennis wil een oplossing om maatschappijbreed de jeugdige rommelkonten aan te pakken, nu lijfstraffen verboden zijn?

Wie voedt de middelbare scholieren afvalvrij op?

Het Serieuze Probleem wordt gemaild naar IJsselsteinse klimaatneutralen. En zo ontstaat er ook – laat ik het netjes houden – een 'discussie' bij mij thuis. De een vindt dat het tijd wordt dat docenten eens verantwoordelijkheid gaan nemen richting hun leerlingen; zeker de biologiedocent, vindt die partij. De biologiedocent daarentegen vindt dat de ouders eens moeten gaan opvoeden. Helaas komt het in huize De Zeeuw niet tot een compromis of poldermodelwaardige oplossing. De neuzen blijven onmachtig eigenwijs een andere kant op wijzen. Er is dus geen eenduidige, lineaire oorzaak-probleem-oplossing. Ik verwacht van acties door EnjoyCleaningUp, de IJsselsteinse zwerfafvalbrigades en de afvalvrije basisscholen wel een (langzame) verandering. Liever zie ik natuurlijk dat we een soort Japan worden, waar ieder snippertje dat op straat wordt gegooid direct tot een fikse boete leidt. Maar zoveel politieagenten kunnen we hier niet achter hun bureau vandaan trekken; er moet te veel verslag worden gedaan van alles wat er verder mis gaat in Nederland. Omdat we er In huize De Zeeuw niet uitkomen, hoor ik graag van u oplossingen om het zwerfafvalprobleem binnen de scholen en maatschappijbreed op te lossen. Constructieve meedenkers kunnen hun oplossingen mailen naar: info@knij.nl.

Marie-José de Zeeuw / klimaatneutraalijsselstein.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden