Foto: Strukton Rail

Anti-ijsspray moet storingen trams in de winter tegengaan

Het trambedrijf zet in samenwerking met Strukton Rail een nieuwe techniek in de strijd tegen storingen tijdens de winter aan het tramsysteem.

IJSSELSTEIN / NIEUWEGEIN - Om ijsvorming op de bovenleiding van de trambaan te voorkomen, wordt over het gehele traject Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein de rijdraad voorzien van een bijzondere spray. IJs hecht daardoor minder snel aan de bovenleiding. Het is voor het eerst in Nederland dat deze innovatieve techniek op dergelijke schaal wordt toegepast.

Strukton Rail maakt er nachtwerk van om deze bijzondere spray over de gehele tramlijn aan te brengen. Een speciaal railvoertuig rijdt daarvoor 's nachts over de trambaan en spuit deze spray laag op de bovenleiding. De inzet van IceGuard is een proef, gebaseerd op testresultaten. Door het beschermende effect hechten condens en waterdruppels minder goed aan de rijdraad. Trams kunnen zo veel sneller en gemakkelijker ijzel van de bovenleiding afhalen. Voor de provincie aanleiding om de nieuwe techniek nu over de gehele tramlijn intensief in de praktijk op de proef te stellen.

De nieuwe techniek wordt ingezet in combinatie met andere preventieve acties die erop zijn gericht de trams in de winter zoveel mogelijk op de klok te laten blijven rijden. Wanneer de weersvooruitzichten wijzen op vorst rijden standaard meerdere trams 's nachts zonder reizigers door om ijs van de bovenleiding af te schrapen. IceGuard zal naar verwachting de inzet van deze ijzelritten met trams versterken, ook op de cruciale momenten wanneer de trams 's ochtends vroeg uitrukken vanaf de remise in Nieuwegein en de eerste ritten gaan maken.

Om IceGuard goed te laten hechten, moet de bovenleiding driemaal in een winter worden voorzien van een spray laag. De resultaten van de proef van afgelopen dagen zullen goed worden geëvalueerd. Het trambedrijf van de provincie Utrecht zal ook de effecten op de lange termijn van deze nieuwe techniek op de voet blijven volgen.

Meer berichten