Foto: Foto:
De IJsselsteinse Column

Klimaatspijbelaars ?

De actualiteit verrijkt onze taal regelmatig met nieuwe woorden, zoals 'blokkeerfriezen'. Ik hoop dat die weer in actie gaan komen, want ik hoor dat de 'Kick Out' activisten het Friese dorpje Grou op de korrel gaan nemen vanwege de op Sinterklaas gebaseerde oeroude Sint Piter traditie. Daar loopt namelijk één Swarte Pyt rond, en dat kan natuurlijk niet. Integratie bevorderen door polarisatie; briljant.

Pubers die blikjes Redbull op straat gooien

Toch zorgen activisten voor taalverrijking. Laatste aanwinst: 'Klimaatspijbelaars'. Er zijn politici en activisten die er niet voor terugdeinzen om pubers voor kun karretje te spannen. Onlangs poseerde een fractievoorzitter tijdens het gekissebis rond het 'kinderpardon' voor de tv-camera met een speciaal daarvoor opgetrommeld huilend Iraaks meisje. In de aanloop naar verkiezingen is nu eenmaal geen plaats voor gêne.
Bij het klimaatdebat is dat ook waarneembaar; zie afgelopen week. Als een gewone burger zijn kind van school houdt om een dag eerder op vakantie te gaan teneinde files te omzeilen, wordt hij tot de heldeuren achtervolgd door de leerplicht-ambtenarij. Maar als de groene milieu-lobby een blik minderjarige scholieren wil opentrekken om een politiek statement te maken, mag het opeens wel. Gezellig spijbelen voor een tripje naar den Haag, en na afloop een Big Mac scoren en het plastic doosje op straat dumpen. Want neem van mij aan: pubers interesseert het milieu geen zier.
Ik rijd wel eens over de Eiteren als daar een grote middelbare school uitgaat, en wat blijkt? De enige bijdrage van pubers aan het terugdringen van de CO2 uitstoot is het afremmen van auto's door met zijn vijven naast elkaar te rijden en Redbull blikjes op straat te gooien..

Meer berichten