Voor Donja en Denise is 'klimaatspijbelen' een serieuze zaak. "Onze kinderen mogen niet de laatste generatie zijn." (Foto: Lysette Verwegen)
Voor Donja en Denise is 'klimaatspijbelen' een serieuze zaak. "Onze kinderen mogen niet de laatste generatie zijn." (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Donja en Denise zijn échte klimaatspijbelaars

Wie denkt dat de klimaatspijbelaars middelbare scholieren zijn die een middagje protesteren een leuke afleiding vinden, heeft nog niet met Donja en Denise gepraat. Het tweetal zet zich al langer in voor het behoud van de aarde en maakt zich zorgen over de toekomst.

IJSSELSTEIN – Donja Meijne (15) uit 4havo en Denise van Nieuwkerk (16) uit 4vwo van het Cals College waren er vorige week natuurlijk bij in Den Haag. "We waren met een hele groep geoorloofd absent, na een e-mail van onze ouders. En als we niet mochten waren we toch gegaan – milieuvriendelijk met de trein – want onze toekomst staat op het spel." Hun zorgen: "Dat onze kinderen en kleinkinderen de laatste generaties zullen zijn als er niets verandert." De regering doet volgens het tweetal te weinig en de protestkreten zijn duidelijk: 'Rutte niet kutte(n)' en 'CO2 weg ermee'. "Het is onze toekomst en wij mogen niet eens meepraten. Het klimaat gaat eraan als wij niets doen. De mindset dat alles om geld draait moet veranderen." Donja's moeder Azaar vult aan: "We plunderen continenten en vervuilen ook in andere landen. Als er belasting wordt geheven op vervuilers moet dat geld besteed worden aan klimaat en duurzaamheid. Kinderen zouden van jongs af aan thuis en op school opgevoed moeten worden met het belang van duurzaamheid."

In huize Meijne wordt al jaren bewust geleefd. Donja: "We eten weinig vlees en als we vlees eten is het biologisch. We hebben bewust geen auto en vliegen eenmaal per jaar. De thermostaat staat lager; we kleden ons warmer." Ze koopt niet bij grote modegiganten: "Ik wil geen goedkope kleding door kinderhandjes gemaakt." Denise is thuis de aanjager van duurzamer leven: "Ik ben vegetariër geworden. Mijn ouders niet, maar ze letten er wel wat meer op, net als op de verwarming, waterverbruik en afvalscheiding." Vakanties worden in Nederland doorgebracht.
Ook in de vriendenkring en op school neemt het klimaatbewustzijn toe. "Afval gooien we in prullenbakken. Alleen lomperds gooien het ernaast. Het zou mooi zijn als we het afval direct konden scheiden. De scholen doen wel veel aan scheiden van papier." Moeder Azaar vult aan: "In IJsselstein zouden meer prullenbakken op straat moeten staan, liefst voor gescheiden afval." Over mogelijk vandalisme vindt Donja: "Dat is een keuze: vernieling van de prullenbakken of vernieling van de wereld." Ook in de supermarkten is verandering nodig: "Er wordt meer gezond dan houdbaar voedsel weggegooid", weet Denise. Azaar: "En gezonde producten zouden goedkoper moeten zijn. Duurzaamheid in de ruimste zin is nu niet voor iedere portemonnee mogelijk." Donja en Denise zijn geen uitzondering met hun klimaatbewust leven. "We willen onze omgeving motiveren, dus geen afkeuring en dwang, maar praten." Over het grapje dat iedereen na het protest naar de Mac ging: "Wij niet! Ik deelde appels uit en verpakking werd thuis gescheiden weggegooid. Bij de Mac hebben ze trouwens ook vleesvervangers."

Meer berichten