Ineke Verwijs, Jos de Wit en Paula Bouwmeester, met een verkoopvrijwilliger, zien hun ideële winkel stoppen. (Foto: Lysette Verwegen)
Ineke Verwijs, Jos de Wit en Paula Bouwmeester, met een verkoopvrijwilliger, zien hun ideële winkel stoppen. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Wereldwinkel IJsselstein stopt met pijn in het hart

In de lange rij van winkels die uit straatbeeld verdwijnt, gaat binnen enkele weken ook de Wereldwinkel dicht. Daarmee komt voor veel betrokken vrijwilligers een einde aan een fairtrade ideaal, waaraan ze sinds begin jaren '90 werkten.

IJSSELSTEIN - "Het is helaas geen grap: op 1 april gaan de deuren van de Wereldwinkel dicht", vertellen vrijwillige bestuursleden Paula Bouwman, Ineke Verwijs en Jos de Wit. Ineke was bij het begin betrokken: "Toen we vanuit de kerk – De Poort – en op markten begonnen en de bestellingen vanuit een kleine opslagruimte nog op de fiets afleverden. We sjouwden wat af voor een paar eurootjes. Maar het was wel gezellig", herinnert ze zich. "Toen ging het nog vooral om koffie en thee, trommeltjes en speelgoed uit Afrikaanse landen. Het mooie vind ik, nog altijd, de mooie en bijzondere verhalen achter alle producten. En de wetenschap dat het geld op de goede plek – bij de producenten – terecht komt en hen extra kansen biedt."
De eerste echte winkel werd in 1999 aan de Kasteellaan geopend, verhuisde in 2011 naar de Kerkstraat en in 2015 naar de Vingerhoekhof. "De sociale kant van de Wereldwinkel was ook leuk", weet Paula die al sinds 2000 bij de Wereldwinkel is. "Toen ik niet meer werkte begon ik in de winkel, omdat het doel me aansprak. Door reizen in Indonesië, Maleisië en Sri Lanka wist ik hoe de mensen daar leven en wat voor verschil je kunt maken."
Daar is Jos de Wit, vanuit zijn vakkennis als winkelcoördinator, sinds drie jaar bij de Wereldwinkel, het mee eens. "Het gaat mij niet zozeer om de landen waar de producten vandaan komen, maar om de persoonlijke banden; hele families die bij de productie betrokken zijn en de directe hulp die je juist de mensen kunt bieden. En vergeet onze gepassioneerde vrijwilligers niet."

Waar ging het mis?

Waar ging het dan mis met de Wereldwinkel, die inmiddels een kwart van de 200 vestigingen sloot?. "De Wereldwinkel heeft Fairtrade bekend gemaakt en de verkoop van fairtrade producten gestimuleerd. Veel fairtrade voedingsproducten liggen al standaard in de supermarkten. Dat leidde natuurlijk tot dalende verkoop in de Wereldwinkels. En er wordt tegenwoordig veel online gekocht en bij winkelketens waar cadeauartikelen zo onwijs laag geprijsd zijn; daar komt geen fairtrade aan te pas. Integendeel."

Ook is het steeds moeilijker om nieuwe vrijwilligers te vinden en was de Vingerhoekhof voor klanten moeilijker te vinden. "Van de pandeigenaar hebben we alle medewerking gehad. Daar zijn we blij mee. Toen hij aangaf het pand te kunnen verhuren was dat voor ons het beslissingsmoment, anders hadden we later dit jaar de beslissing toch moeten nemen." Opstarten op een andere plek is niet realistisch en terug naar de kerk ook niet: "Gelukkig voeren andere cadeauwinkels ook al fairtrade en duurzame cadeaus. Sluiten is de enige weloverwogen realistische beslissing."

Inmiddels is de opheffingsuitverkoop gestart. "Alles moet weg, inclusief de winkelinventaris."

Meer berichten