Foto: Foto:
De IJsselsteinse Column

House of Cards

Er zijn IJsselsteiners die zich schamen voor de politieke verwikkelingen in onze gemeente, die aan de Amerikaanse soapserie House of Cards doen denken. Zij verzwijgen zelfs hun herkomst, bevreesd voor vragen als 'wat is er toch bij jullie aan de hand? Vanuit mijn historische kennis wil ik in deze schaamte relativeren. IJsselstein heeft véél zwaardere tijden doorstaan!
Denk aan de overgave van Vrouwe Bertha in 1298, aan de Hoekse en Kabeljauwse twisten met belegeringen en verwoestingen, en denk vooral aan de 18e eeuw. Toen was het écht een zooitje! IJsselstein was toen een soort Sint Maarten; een corrupt mini-staatje binnen ons rammelende staatsbestel.

IJsselstein heeft zwaardere tijden doorstaan

De redding kwam van prinses Marie Louise van Hessen-Kassel (1688-1765), weduwe van Johan Willem Friso van Nassau (1687-1711), die erfgenaam was van stadhouder Willem III (1650-1702). Zij erfde de titel barones van IJsselstein, doordat IJsselstein in de 16e eeuw bezit was geworden van het huis Oranje-Nassau. Als enige van de dynastie maakte ze ook écht werk van haar voogdijschap over onze stad. Ze kwam geregeld op werkbezoek, en dan moesten de bestuurders verantwoording afleggen en met de billen bloot. Waarschijnlijk niet letterlijk, hoewel.. bij een jonge weduwe weet je het nooit. Ze maakte in elk geval een einde aan de corruptie, en liet de stad opbloeien.
Helaas luidde haar dood de neergang in, versneld door de Franse tijd, waarin ons land, zoals nu de KLM, vanuit Parijs werd gesloopt. En toen kwam die ellendige 19e eeuw, met de verminking van het stadhuis, en de sloop van de stadspoorten en het kasteel. Tegen die achtergrond gezien valt het nu nog wel mee.

Rinus Verweij

Meer berichten