Foto:
De duurzaamste column

Duurzaamheidskring

Eerder schreef ik een column waarin ik het herplanten van kerstbomen met kluit vergeleek met een circulaire economie, kom ik kort tijd daarna bij een bijeenkomst van de Duurzaamheidskring IJsselstein; opgericht voor het bedrijfsleven in IJsselstein, om de transitie naar een duurzame stad te ondersteunen. Zo kunnen bedrijven aansluiten op het netwerk waarbij kennis en ervaring uitgewisseld kunnen worden om duurzame stappen te zetten of een milieubarometer uit laten voeren. Deze bijeenkomst ging over 'Circulaire economie'.

Niet langer van productie en consumptie naar afval

In een van de presentaties werd het verschil duidelijk tussen een ondernemer die 'lineair' produceert en een ondernemer die volgens de 'circulaire' economie werkt. De lineaire ondernemer zag zijn winstlijn scherp stijgen, maar na een tijd instorten. De circulaire ondernemer groeide gestaag verder, waardoor het bedrijf er na tien jaar duidelijk beter voor stond. Leuk; ineens zag ik mijn overweging over de kerstbomenverkoop bevestigd in een grafiek en uitleg van een expert.
Want wat is 'circulaire' economie? De afgelopen decennia zijn we verwend door de 'lineaire' economie: 'De aarde is toch onuitputtelijk'. Spullen worden ver weg goedkoop geproduceerd en hoeven niet lang mee te gaan; alles is toch ruim voorradig en de afvalcontainer is geduldig: de rechte lijn van productie en consumptie naar afval. Een circulaire economie is creatief in hergebruik van materialen, zonder restafval. Steeds weer opnieuw. Ook de energieproductie, mindset en verdienmodel spelen een rol. Dus werk voor wetenschappers, economen en arbeiders. Zo wordt het onderwerp economie voor mij ineens veel leuker en begrijpelijker.

Ivon Vrolijk  / KlimaatneutraalIJsselstein.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden