Foto:

Belevingskussens met stofjes en spulletjes: om te knuffelen

Tussen de boeken in de Weggeefwinkel kwamen ze elkaar tegen: Carla Post zocht boekjes voor de Kloosterspeeltuin en Ria Mocking zocht spulletjes voor een belevingskussen voor haar kleinzoon. Al snel ontstond het idee om samen met anderen belevingskussens te gaan maken: voor goede doelen.

IJSSELSTEIN – Ria maakt voor haar kleinzoon met een beperking themakussens. "Ik was op zoek naar allerlei materialen. De Weggeefwinkel is een paradijsje om te snuffelen naar geschikt materialen", vertelt ze. Haar schoondochter had haar op de 'voelkussens' attent gemaakt: "Kussens waarin allerlei stoffen en spulletjes worden verwerkt. In de winkel kosten die 80 euro, daarom ben ik voor mijn kleinzoon zelf aan de slag gegaan. Aangepast aan zijn wensen, bijvoorbeeld met het thema Finding Nemo, de film die hij zo leuk vindt."
Ria maakt de belevingskussens al jaren en ziet zelf het effect: "Kinderen en zieken worden er rustig van. Het kussen is vertrouwd en ze blijven ermee bezig door te voelen aan de verschillende stofjes en te spelen met alles wat op het kussen is genaaid. Gewone knuffels zijn leuk, maar een kussen kan ook knuffelbaar zijn en tegelijkertijd een beleving door de stofjes, draadjes en spullen met geluidjes."
Al snel vormde zich een groepje vrouwen die eenmaal in de maand bij elkaar komen in de ontmoetingsruimte in de wijk. De moeder van Jannie verblijft in zorgcentrum Geinsche Hof. "Via de creatief therapeut kwam ik in aanraking met de bijzondere kussens. Zo zijn er ook kussens in kokervorm, om lekker vast te houden en mee te knuffelen en met allerlei materialen en kleine spulletjes voor de activatie. Ze is bezig met een kussen voor een bedlegerige bewoner die voortdurend aan de dekens plukt. "Nu kan ze aan het belevingskussen met allerlei attributen plukken." Ze laat het resultaat zien. Op het kussen van zachte kleurige stoffen zijn een zakje, knopen, gehaakte lapjes en een knuffeltje genaaid. Het brengt Carolien op een idee: "Wat dacht je van een zakje met geurige kruiden. We moeten er alleen rekening mee houden dat het goed vast zit. En dat het niet gevaarlijk is als het los raakt." Dat geldt ook voor een grof gehaakt kleed met een ingewerkte vuistgrote grote houten kraal.
Collega Edith vindt het heerlijk om creatief bezig te zijn. "Ik probeer altijd wat leuks te maken en de kleuren bij elkaar te laten passen."
Na de aflevering van een aantal kussens in zorgcentrum Isselwaerde, heeft Carla contact gezocht met De IJsselburg om kussens voor de bewoners met een beperking te maken. "Ze vonden het een geweldig idee. De kleuren gaan we afstemmen met de bewoners, zodat ze hun eigen persoonlijke kussen krijgen. We hebben op verzoek al eens een kussen gemaakt met kleuren van de Surinaamse vlag. De ontvangster was ermee in de wolken." Nieuwe ideeën ontstaan ter plekke: "Een kussen met dierbare stoffen van kleding van een geliefde of als illustratie van een levensloop."

Wie een kussen wil: e-mail naar c.post@caiway.net.

Meer berichten