Een aantal Tumtummetjes deed vorige week het feestje nog eens over bij burgemeester Van Domburg met KOIJ. (Foto: Lysette Verwegen)
Een aantal Tumtummetjes deed vorige week het feestje nog eens over bij burgemeester Van Domburg met KOIJ. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Queen-act Tumtummetjes inmiddels de wereld rond

Carnaval is al een week voorbij, maar voor de Montfoortse Tumtummetjes is het nog steeds feest. Hun act 'Queen', die voor het eerst te zien was in de carnavalsoptocht in Apestad-IJsselstein, is inmiddels wereldwijd gegaan.

IJSSELSTEIN – Burgemeester Patrick van Domburg promoot IJsselstein graag en trots op social media. Hij zette een filmpje van de Queen-act op Twitter en Facebook. Het resultaat: vorige week was het filmpje al 4.978 keer gedeeld, 325.000 keer weergegeven met een bereik van ruim 640.000 personen. En de cijfers stijgen deze week nog steeds. Er wordt wereldwijd gereageerd. "Eerst werd het bericht lokaal gedeeld, toen door heel Nederland, Duitsland en Frankrijk", vertelt de burgemeester. "Daarna kwamen er ook reacties uit Lithouwen en Kazachstan, Mexico, Canada, Australië, Bolivia en Peru. En het gaat maar door. Dit is het meest gedeelde bericht sinds ik tien jaar geleden op social media actief werd." Hij post regelmatig foto's en filmpjes op zijn Facebookpagina Burgemeester Patrick van Domburg. "De beelden van IJsselstein en foto's van huwelijksjubilea zijn altijd goed voor veel reacties, maar het aantal reacties op de Tumtummetjes was onvoorzien. Een Braziliaanse schreef zelfs: 'Great… It's better than Brazilian carnival'." Zelfs tijdens evenementen maakt hij filmpjes en foto's. "Het levert veel reacties en likes op. In mijn functie heb ik geluk dat ik vaak op mooie plaatsen en momenten gelegenheid heb om te fotograferen en te filmen. Zo kan ik anderen laten genieten van IJsselstein en de stad promoten."

Livemuziek

En voor wie er nog vragen heeft over de muziek: het was écht live! Gespeeld door gitarist/zanger Werner Kruizenga van de band Stage Fright. Hij speelde de muziek zo'n 110 keer tijdens de optocht, terwijl de Freddie Mercury's hun act opvoerden. Kruizenga lacht: "Ik zag veel publiek twijfelen of het live was. Veel mannen hadden het door technisch inzicht sneller door." Hij hield er een onderscheiding aan over van de Tumtummetjes: "Een speciale beker. Daar staat op dat ik voor de komende jaren de beste ben. Dus ik zit er voorlopig aan vast vrees ik."
De mannen, en vrouw/danscoach Nonja, genieten van alle reacties. "Deze act stond eigenlijk gepland voor 2020, maar de film Bohemian Rapsody is nu een hit, dus wilden we niet wachten", vertellen de mannen. De dansact duurde 1,5 minuut. "Nonja zit ons tijdens de repetities flink achter de broek en doet zelf fanatiek mee." De groep kreeg zelf ook heel veel reacties. "Van jong en oud. Bijzonder, omdat Queen eigenlijk vooral bij ouderen bekend is." De Tumtummetjes zijn al sinds 1998 actief. "Eerst alleen in Montfoort en sinds zes jaar ook in Apestad. Een geweldige optocht: relaxed, met leuk publiek en een prima sfeer. Volgend jaar zijn we er weer bij." Burgemeester Van Domburg krijgt een fles wijn van de mannen en een foto. "Hadden we beloofd, bij 50.000 reacties", lachen ze. Met als kwinkslag: 'Samenwerken met Montfoort kan dus toch.'

Bekijk het filmpje

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden