Foto: Foto:
De IJsselsteinse Column

Nog één weekje!

Nog maar zeven nachtjes slapen, nog één weekje, en dan... Nee, dan ben ik niet jarig. Op 20 maart mag ik mijn stemmen uitbrengen bij de verkiezingen van de Provinciale Staten én van het bestuur van 'ons' waterschap.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik er geen slapeloze nachten door heb. Goed, de leden van de Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer, en dat kan van grote politieke betekenis zijn. Als de regeringscoalitie haar meerderheid in de Senaat verliest ontstaat er een boeiende situatie, zeker als er over wetsvoorstellen gestemd moet worden; misschien kunt u zich nog de Nacht van Wiegel herinneren.

Waterschap tegenwoordig maar een tamme boel

Maar bij het waterschap denk ik niet bepaald aan politiek vuurwerk. In vroeger tijd zou dat heel anders zijn geweest. Toen hadden we nog de Hollandse Waterlinie, een onmisbare schakel in de landsverdediging. In de 80-jarige oorlog speelde waterbeheer een vitale militaire rol; denk aan het ontzet van Leiden in 1574. Hoe spannend zou het zijn als we nu nog Hoekse en Kabeljauwse twisten zouden hebben. Zuid-Holland, boos over de annexatie door Utrecht van Vianen, Oudewater en Woerden, zou de IJssel afdammen bij Haastrecht en daarmee half Utrecht onder water zetten.
Montfoort zou hetzelfde kunnen doen bij Achthoven, zodat de IJssel bij IJsselstein buiten zijn oevers zou treden. Zoete wraak voor het beëindigen van UW samenwerking.
Nee, dan is het tegenwoordig maar een tamme boel. Het waterschap spreekt niet echt tot mijn verbeelding. Hoe heet het ook alweer? Utrechtse Waarden? O nee: Stichtse Rijnlanden. Vreemd genoeg geen IJssellanden, Leklanden of Vechtlanden. Enfin, ik ga volgende week toch maar stemmen, voor beide verkiezingen.

Rinus Verweij

Meer berichten