Mariola Dirkzwager (rechts) samen met enkele enthousiaste schrijvers tijdens de eerste Schrijfkroeg in De Centrale. ''Het is fijn als je elkaar kunt inspireren.'' (Foto: Karin Doornbos)
Mariola Dirkzwager (rechts) samen met enkele enthousiaste schrijvers tijdens de eerste Schrijfkroeg in De Centrale. ''Het is fijn als je elkaar kunt inspireren.'' (Foto: Karin Doornbos) (Foto: Karin Doornbos)

Ontmoet elkaar in De Schrijfkroeg

De Centrale aan de Poortdijk is bij veel IJsselsteiners inmiddels een begrip. Het voormalige schoolgebouw biedt onderdak aan onder andere De Weggeefwinkel, Het Repaircafé, een houtwerkplaats en diverse creatieve activiteiten van en voor inwoners van IJsselstein. Sinds kort is het ook de thuisbasis van De Schrijfkroeg. Een initiatief van schrijfcoach Mariola Dirkzwager.

IJsselstein - Op de dag van de opening is er meteen veel belangstelling. "Om 10.00 uur stonden er al mensen voor de deur", vertelt Mariola. Een mooie opsteker, want zo'n eerste dag is altijd spannend. Het initiatief voorziet duidelijk in een behoefte. In het voormalige klaslokaal zit een aantal mensen geconcentreerd te schrijven. Sommigen hebben een laptop meegenomen, anderen schrijven met pen en papier. Er is voldoende inspiratie aanwezig. Overal liggen boeken met schrijftips en er zijn diverse handige oefeningen die je kunt doen om het schrijfproces op gang te brengen. "En het is fijn als je elkaar kunt inspireren." De Schrijfkroeg is iedere eerste vrijdag van de maand geopend. Aanmelden hoeft niet, en er zijn geen kosten aan verbonden. Voor koffie of thee wordt een kleine bijdrage gevraagd en het wordt op prijs gesteld als je iets meeneemt dat de andere schrijvers inspireert. Dat kan variëren van een mooie quote tot 'iets lekkers bij de koffie.'

Ongestoord

Mariola Dirkzwager geeft al een aantal jaar schrijfworkshops en -cursussen. Samen met Anke van Bergen richt ze in 2015 IJsselstein Schrijft op. En nu is er De Schrijfkroeg. Vanwaar dit initiatief? "Ik was in eerste instantie op zoek naar een ruimte waar ik zelf rustig kon schrijven. Toen kwam De Centrale op mijn pad en de plek sprak me meteen enorm aan. Vooral het concept van wederkerigheid vind ik belangrijk." Gaandeweg ontstond het idee om er iets gemeenschappelijks van te maken. De Schrijfkroeg moet een plek worden waar mensen ongestoord en met gelijkgestemden kunnen schrijven zonder de afleiding van thuis. Een plek waar je elkaar inspireert en feedback kunt vragen en geven. 'Ik wil dat we de vorm het liefst met elkaar gaan bepalen. Wat is er nodig, en hoe vullen we dat in? Wat mij betreft is alles open."

Eén van de aanwezigen is schrijver Hester Hoornstra. Hester heeft diverse workshops gevolgd bij Mariola en is erg blij met deze nieuwe schrijfplek. In 2017 schreef ze haar eerste (autobiografische) roman. "Ik kwam een aantal jaar geleden bij Mariola om een reisverhaal te schrijven, maar het werd een boek", lacht ze. De Schrijfkroeg biedt haar een plek om aan haar volgende roman te werken. Ook deelnemer Marie-Ide Timmermans is enthousiast. Marie-Ide schrijft levensboeken voor ouderen bij welzijnsorganisatie Pulse. Ze is nu bezig met haar eigen levensverhaal en hoopt in de Schrijfkroeg een plek te vinden om ongestoord te kunnen schrijven. De Schrijfkroeg trekt ook mensen van buiten IJsselstein. Koen Schrader hoorde enthousiaste verhalen over het initiatief en besloot om 'helemaal uit Utrecht' een kijkje te nemen bij de opening. Mariola benadrukt dat de Schrijfkroeg er voor iedereen is. "Ook mensen die weinig ervaring met schrijven hebben, of de Nederlandse taal niet als moedertaal hebben zijn meer dan welkom."

De Schrijfkroeg is iedere eerste vrijdag van de maand geopend van 10.00 tot 15.00 uur. Aanmelden is niet nodig. Je kunt binnenlopen wanneer je zin hebt. De Schrijfkroeg zit aan de Poortdijk 101 tegenover de sporthal. Meer info: www.ijsselsteinschrijft.nl

Meer berichten