Foto:
De duurzaamste column

Klimaatmars

10 Maart, zondag, maar toch gaat de wekker vroeg. De regen klettert hard tegen het slaapkamerraam en ik overweeg de dekens weer lekker over me heen te trekken en de klimaatmars te vergeten. Maar belofte maakt schuld, dus ik vertrek met een leuke groep mensen uit IJsselstein voor de klimaatmars naar De Dam in Amsterdam. Daar aangekomen moet ik bij het verlaten van het station even slikken. Ondanks de regen zijn er zó véél mensen naar onze hoofdstad gekomen; het emotioneert me.

Een baby slaapt rustig door in haar moeders armen

Bij onze eerste sanitaire- annex koffiestop zien we van achter het raam de aanhoudende stoet voorbij trekken. Mensen dragen spandoeken mee met leuzen als 'We zullen overstromen als Rutte zo blijft dromen', 'There is no PLANet B' en 'To change everything, it takes everyone'. Zelf doe ik ook een duit in het zakje. Het werd nachtwerk om kartonnen oren aan mijn Holland-muts te maken. Op het ene oor staat: 'Klimaatverandering, probeer het eens'. Op het andere: 'Klimaatverandering zit tussen je oren.'
Als we na de stop verder richting De Dam lopen, komen we tot stilstand voor een groot warenhuis. Daar staan we anderhalf uur te blauwbekken, nog steeds in de regen. Drie meter verderop staat een moeder met een kleine baby die ze op haar buik draagt. Onder het babymutsje zie ik een oortje en een rozig wangetje. De moeder met een Mona Lisa-glimlach op haar gezicht. Ondanks de luid geroepen leuzen slaapt de kleine rustig door. Zich nog nergens van bewust voelt ze zich veilig bij haar moeder.
Het kleintje heeft nog geen weet van klimaatverandering; in het volste vertrouwen ligt ze tegen haar moeder aan en droomt. Hopelijk wordt haar toekomst geen nachtmerrie.

Marie-José de Zeeuw
KlimaatneutraalIJsselstein.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden