Gratis compost op zaterdag 30 maart

Op zaterdag 30 maart kunnen inwoners van gemeente IJsselstein tussen 9.30 en 16.00 uur, op vertoon van hun legitimatie, gratis een zak compost afhalen (zolang de voorraad strekt) bij het Recyclingstation aan de Archimedesstraat 3.

De actie vindt plaats in het kader van de landelijke Compostdag 2019. Het recyclingstation is deze zaterdag als gebruikelijk geopend van 9.30 tot 16.00 uur.
Beloning voor scheiden groente-, fruit en tuinafval (GFT)
Om de landelijke Compostdag extra aandacht te geven is wethouder Peter Bekker op zaterdag 30 maart om 9.30 uur op het recyclingstation aanwezig om de eerste compostzak uit te delen. Wethouder Peter Bekker: " Persoonlijk en als wethouder Duurzaamheid vind ik het belangrijk dat inwoners hun afval scheiden. Met deze actie bedankt de gemeente haar inwoners dan ook voor hun inspanningen om groente-, fruit- en tuinafval (GFT) gescheiden aan te leveren. Inwoners krijgen het ingezamelde GFT nu terug in de vorm van compost".
Compost van GFT

Er zijn veel redenen om groente-, fruit en tuinafval (GFT) gescheiden in te zamelen. Er wordt maar liefst 80% van het GFT verwerkt tot compost en biogas. Het verwerken van GFT tot compost is goedkoper dan verbranden. Daarnaast zorgt de verwerking tot compost en biogas voor minder luchtvervuiling en het bespaart kostbare grondstoffen. Ondanks het feit dat in gemeente IJsselstein jaarlijks al ruim 2100 ton GFT gescheiden wordt ingezameld, verdwijnt er nog steeds 34% GFT bij het restafval. Dat is zonde, want GFT is een waardevolle grondstof.
Natuurlijke bodemverbeteraar Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar en perfect voor gebruik in de tuin. Compost stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze. Ook reguleert het de waterhuishouding en zorgt het voor een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten. Door het gebruik van compost helpen inwoners dus mee in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Meer berichten