Foto:
De duurzaamste column

De ultieme afvalscheiders

Afval of vuilnis. We produceren in Nederland bijna 490 kilo afval per persoon per jaar. De definitie van afval of vuilnis is: 'Stoffen, materialen en/of producten waarvan de eigenaar zich wil ontdoen'. Maar wat voor de één troep is, is voor de ander nog bruikbaar. Naast verkopen kun je de spullen ook kwijt bij een rommelmarkt, kringloopwinkel of de weggeefwinkel. En wat ogenschijnlijk kapot is, is voor de ander nog te repareren. Het repair café biedt hier een goede oplossing. Afval kan ook op een andere manier hergebruikt worden en dat is recyclen.

Waardering voor de medewerkers op de werf

Wat voor afval dan ook, van GFT en papier tot puin of grof afval: je kunt het zo gek niet bedenken of we kunnen het scheiden. Voor de meeste afvalstromen is een afvalcontainer beschikbaar boven- of ondergronds in de stad. En anders is er altijd nog het afvalbrengstation – in de volksmond nog steeds 'de gemeentewerf' – aan de Archimedesweg.
Als ik bij de gemeentewerf kom dan lijkt het altijd alsof iedereen gelijktijdig de zolder en tuin aan het opruimen is. Waar de één zich al toeterend ergert aan de wachttijden, kijk ik met grote bewondering naar de medewerkers. Ze kennen alle producten en ze verwijzen je al van verre naar de juiste container. Zij zijn de ultieme afvalscheiders en ze verdienen onze waardering. In weer en wind staan ze voor ons klaar.
Hoe druk het ook is; ze zijn altijd vriendelijk en beschikken over een enorme dosis humor. De voorjaarsschoonmaak komt er weer aan en ongetwijfeld maken we dan weer een ritje naar de gemeentewerf. Dus kom je binnenkort daar je troep dumpen: geef de medewerkers dan een compliment. Dat maakt het afval scheiden nog leuker.

Keesjan Steverink
KlimaatneutraalIJsselstein.nl

Meer berichten