Foto: Foto:
De IJsselsteinse Column

Positieve column

Geloof het of niet, maar ik doe veel aan zelfkritiek. Daardoor kan ik naast mijn vele talenten ook bescheidenheid toevoegen aan de lange lijst van mijn talloze goede eigenschappen.

Het verwijt dat ik in mijn columns vaak generaliseer en negatief ben neem ik dan ook uiterst serieus. Ik wil daarom de bewering in mijn column 'Klimaatspijbelaars' van vorige maand, dat pubers niet milieubewust zijn, nuanceren. Sommige pubers zijn wél milieubewust. Ik ken een kinderspeelplaats waar scholieren altijd pauze houden. In 2003 zag ik daar een brugklasser een colablikje in een vuilnisbak gooien. Een onvergetelijk moment! Hij ruimde gewoon zijn troep op, zonder onder sociale druk politiek correcte ideeën met de mond te belijden. Zulke pubers zijn er nu vast nóg wel.
Echt waar, ik laat graag een positief geluid horen.
Zo had ik onlangs een plezierige ervaring met – u leest het goed! – de belastingdienst. Door omstandigheden was ik vorig jaar iets te laat met mijn aangifte inkomstenbelasting. Resultaat: een draconische boete van bijna 400 euro. Voor mij reden om te overwegen om samen met enkele medeveteranen in een rokerige bierkelder een staatsgreep te beramen.
Vooralsnog beperkte ik mij echter tot het indienen van een op beleefde toon geschreven bezwaarschrift. En zie: de boete werd tot een bescheiden bedrag gereduceerd.
Er is dus ruimte voor menselijkheid bij de zo vaak verguisde belastingdienst, waarvan akte. De overheid begaat blunders, maar doet ook veel goede dingen; een fles is niet half leeg maar half vol.
IJsselstein heeft ook wel eens wethouders die níet sneuvelen. En met die gemeentelijke samenwerking komt het ook nog wel een keer goed, wacht maar af...

Rinus Verweij

Meer berichten