Dit jaar op Koningsdag nog meer ruimte voor de kinderbraderie in de straten van de binnenstad. (Archieffoto Lysette Verwegen)
Dit jaar op Koningsdag nog meer ruimte voor de kinderbraderie in de straten van de binnenstad. (Archieffoto Lysette Verwegen) (Foto: )

Koningsdag wordt verbinding tussen traditie en vernieuwing

De Oranjevereniging is sinds al maanden druk met de organisatie van de feestelijkheden op Koningsdag, zaterdag 27 april. De traditionele onderdelen, zoals de aubade en de kinderbraderie, en alle andere activiteiten voor jong en oud, zorgen weer voor een gezellig en bruisend dagje binnenstad.

IJSSELSTEIN – Voor voorzitter Patrick Simons en zijn bestuursleden begint Koningsdag vroeg. "We verzamelen om 7.00 uur voor een schouw met politie, boa's en brandweer. Nog even de veiligheid nalopen en controleren of er geen commerciële handelaars op de braderie zitten." De veiligheid wordt, ook door de drukte, elk jaar belangrijker. "Daarom begint de braderie dit jaar bij de AH en wordt niet meer doorsneden door de trambaan. Met de Schuttersgracht erbij – lekker om in de zon te zitten – is er ruimte genoeg en concentreren we nog meer op de binnenstad." Ook de terrassen zijn ingeperkt. "Voor één dag is de kinderbraderie even belangrijker."
Voor de feestelijkheden worden alle hoeken en pleinen van de binnenstad gebruikt. "De Molenstraat, de parkeerplaats achter de basiliek waar de KPJ en veteranen actief zijn, de Plaats met muziek van een dj en hapjes en drankjes, de Vingerhoekhof en meer." Een nieuwe activiteit vindt de avond ervoor plaats: "De horeca zorgt vrijdag op de Vingerhoekhof voor een Koningsnacht. Een leuke uitbreiding van het initiatief van de Joris. We hoeven niet meer naar Utrecht", lacht Simons.
Maar: geen feest zonder vrijwilligers. "Wij organiseren gedurende het jaar de subsidie en alle vergunningen. Maar het feest is onmogelijk zonder sponsors en vrijwilligers. We zijn trots op het gemeenschapsgevoel in de stad. Iedereen doet bijna vanzelfsprekend mee; van ondernemers en horeca tot gemeente en verenigingen." De basis is traditie. "Maar we zoeken ook naar aanpassingen. Door milieubezwaren zijn – net als in andere steden – de ballonnen verruild voor bellenblaas en is er feest op de Plaats tot 19.00 uur in plaats van vuurwerk. Alle verbeteringen borduren voort op de stevige basis die door het vorige bestuur is gelegd."

Koningsdag begint met het uitdelen van bellenblaas op de Plaats om 9.15 uur, voorafgaand aan de aubade. Speerpunt van de Oranjevereniging is ook de Talentenjacht voor jong en oud op het podium in de Kloosterspeeltuin om 13.30 uur. "We hopen op veel aanmeldingen", aldus Oranjeverenigingvoorzitter Simons. Inschrijven vóór 20 april via e-mail: bestuurovij@gmail.com. Het volledige programma voor Koningsdag verschijnt 24 april in Zenderstreeknieuws. Kijk ook op www.orvij.nl.

Meer berichten