Foto:

Groen geld

Bij de woorden economie en kapitaal denk ik aan grote gebouwen en bankbiljetten; eigenlijk dé tegenhanger van planten en bomen. Ik was dan ook verbaasd dat in een nieuwsbrief van 'Nature Today' deze woorden juist prima bij elkaar blijken te passen. 'Natuurlijk kapitaal' – onder andere de bomen in de stad – blijkt voor het Rijksprogramma een waardevol instrument in de transitie, zodat iedereen in 2050 ook nog genoeg en gezond te eten heeft.

IJsselstein beschikt over een groot 'Natuurlijk kapitaal'

Het is nieuw voor mij dat bomen in geldwaarde kunnen worden uitgedrukt: het i-Tree Eco systeem zoals op de Universiteit van Wageningen wordt toegepast. In een publicatie wordt de bekende 'postzegelboom' in Den Haag genoemd. Deze boom vangt per jaar 5.700 liter water op, slaat 3.973 kilogram koolstofdioxide(CO2) op en filtert 1,6 kilogram fijnstof uit de lucht. Handig, want de overheid wil overdadige neerslag kunnen afvoeren, wil verkoeling in hete periodes, zoekt manieren voor de opslag van CO2 en fijnstoffiltering vermindert veel luchtwegproblemen én dus zorgkosten. Omgerekend in geld is deze boom per jaar veel waard: wateropslag 6,50 euro, afvangen van luchtvervuiling 111 euro, CO2-vastlegging 16 euro en CO2-voorraad 1.407 euro.
De stad Utrecht heeft dit systeem al toegepast en heeft een waarde van 1,5 miljoen euro aan bomen per jaar!

Met de unieke collectie fruitbomen en de groene delen van de stad beschikken we in IJsselstein ook over een groot 'Natuurlijk kapitaal'. Ik hoop dat de gemeente de waarde van onze prachtige groene stad gaat inzien, waardoor ons natuurlijk kapitaal financieel als toekomstbestendige spaarpot wordt gezien in plaats van als ondergeschoven zorgenkind.

Ivon Vrolijk
KlimaatneutraalIJsselstein.nl

Meer berichten