Foto:
De duurzaamste column

Duurzaam verbinden

Kortgeleden werden we benaderd door Duurzaam Lopikerwaard. Of we zin hadden om meer te gaan samenwerken. Uiteraard; altijd fijn om over en weer te inspireren.

Duurzaam Montfoort en Energie Oudewater werden ook uitgenodigd; net als wij allemaal inwonersinitiatieven die het overheidstempo te traag vinden. Inspiratie was er zeker en het smaakte naar meer. Ieder heeft zijn eigenheid, waar anderen weer van kunnen leren of op mee kunnen liften.

Onze samenwerking werpt nu al vruchten af

Waar in IJsselstein Henk de Groot als onze Willie Wortel onvermoeibaar inwoners met maatwerk op weg helpt en de energietransitie nog in de kinderschoenen staat, blijken de overige gemeenten behoorlijk stevig op weg te zijn met een team van energieambassadeurs. Duurzaam Lopikerwaard heeft voortvarende plannen om een gezamenlijke energiecoöperatie op te richten, zodat de financiële opbrengst van grote energieprojecten in onze gemeenten blijft in plaats van naar grote energiebedrijven verdwijnt. In Montfoort op zijn op alle daken van een bedrijventerrein collectief zonnepanelen geplaatst. Alles geregeld door een lokale installateur. Daar kan IJsselstein van leren. Energie Oudewater komt met tips om van zwerfafval leuke kunst te maken; een IJsselsteinse school wil er al mee aan de slag. De positieve sfeer en de samenwerking van deze inwonersinitiatieven werpt nu al vruchten af. Het is verrijkend om ons blikveld buiten IJsselstein te verruimen. Vanuit Nieuwegein is er het jaarlijkse Lentefeest, georganiseerd door Duurzaam Nieuwegein, met 1.500 bezoekers. Ook daar zijn we vanuit KNIJ van de partij. Of KNIJ zelf ook iets te bieden heeft? Ik zal het de anderen eens vragen…

Ivon Vrolijk
KlimaatneutraalIJsselstein.nl

Meer berichten