Foto: Foto:
De IJsselsteinse Column

Modern design

Na een herdenkingsdienst in de Ontmoetingskerk werd ik aangesproken door een mij onbekende dame. "De zitbanken hier gaan wel," vond ze. "Maar in de aula aan de Noord IJsseldijk is het, zeker voor ouderen, geen doen. Schrijf dat maar in Zenderstreeknieuws."

Het was duidelijk: het zitcomfort bij begrafenissen zit haar hoog. Een lastig onderwerp. Op mijn leeftijd maak je veel uitvaarten mee, maar ik betwijfel of de redactie belangstelling heeft voor een vergelijkend onderzoek naar het daarbij genoten zitcomfort. Bovendien hangt zitcomfort samen met design, en die twee staan op gespannen voet.

Op een Rietveldstoel hou je het geen kwartier uit

Op een Rietveldstoel hou je het geen kwartier uit zonder blijvend rugletsel. Of neem iets simpels als een fietszadel. Ik heb nooit gesnapt dat herenzadels een uitsteeksel hebben dat bij dameszadels ontbreekt. Gezien de anatomische verschillen tussen mannen en vrouwen zou het volgens mij omgekeerd moeten zijn, maar ik heb me laten vertellen dat de vorm van dameszadels is bedacht om rokken te ontzien. Nu vraag ik me af wat voor zadel wordt gebruikt door Schotse kiltdragers, die ik overigens dringend adviseer om hun kilt met gewichten te verzwaren om opwaaien te voorkomen. Design is net als architectuur onderhevig aan moderne kunstopvattingen, en daar begrijp ik niet veel van. Ik heb mij al eens kritisch uitgelaten over ons moderne stadhuis, maar het kan nog erger. Zie de architectengekte die de voorgenomen renovatie van het Binnenhof tot een peperdure farce maakt. Zo is er - terecht - ophef over gepland laminaat in de monumentale oude vergaderzaal van de Tweede Kamer. Maar die is jaren geleden al verpest met een tapijt in zuurstokkleurtjes en lichtarmaturen die thuishoren op een kermisattractie. Onze bunker aan de Overtoom is daar heilig bij.

Rinus Verweij

Meer berichten