'Chef-koks' Daniël en Elijah zorgden met hun klasgenootjes voor een heerlijke maaltijd met ingrediënten uit de schooltuin. (Foto: Lysette Verwegen)
'Chef-koks' Daniël en Elijah zorgden met hun klasgenootjes voor een heerlijke maaltijd met ingrediënten uit de schooltuin. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Leerlingen De Tandem zijn nu Groene IJsselsteiners

De leerlingen van Daltonschool De Tandem hoefden afgelopen week niet de standaardlessen taal en rekenen te volgen. In plaats daarvan werd er van alles gedaan wat met klimaat en milieu te maken heeft.

IJSSELSTEIN – Een excursie naar afvalverwerkingsbedrijf RMN op het afvalbrengstation, zwerfvuil opruimen in de wijk, een bezoek aan het Natuurkwartier in Nieuwegein, midgetgolfen en als hoogstandje: koken en eten uit de eigen schooltuin. De 69 leerlingen van de beide groepen 5 en groep 6 hadden er veel plezier in.
Er hing vrijdag een lekkere kooklucht in de school en in en van de lokalen werd gehuild: daar werden uien gesneden, een van de ingrediënten voor de lunch. Daniël uit groep 6 heeft een schort aan mét zijn naam en de tekst 'Wat ruikt hier zo lekker?'.

Hij heeft het schort vaker om, want thuis kookt hij ook. "Vooral taarten en cake maken met mijn moeder vind ik leuk", vertelt hij. Hij is nu bezig met een couscoussalade en weet wat en hoe hij moet snijden. "Het is leuk om creatief bezig te zijn, maar taarten maken is het leukst." Het schort kreeg hij van zijn oma en opa. "Daar ben ik trots op." Klasgenootje Elijah, met een rood schort zonder tekst, vind de projectweek leuk. "Maar het samen eten is het leukst." In de keuken thuis beperkt hij zich tot eitjes koken en tosti's maken. "Dat kan ik heel goed en ze vinden mijn tosti's het lekkerst."

Terwijl de salades, pasta en appelflappen – met veel ingrediënten uit de schooltuin, aangevuld met de supermarkt – worden klaargemaakt vertelt Haysam over de expositie van kunstwerken die uit afval zijn gemaakt. "Schoon afval dat we van thuis hebben meegenomen. Veel plastic en een beetje karton." Het was niet makkelijk: "Ons kunstwerk viel steeds om en we hebben te veel plakband gebruikt."

Juf Vienna, in het lokaal van 'Groene IJsselsteiners', licht toe: "Als school zijn we heel erg van het groen; we hebben al jaren een moestuin. Die hebben we vorig jaar vernieuwd en is een echte blikvanger. Elke groep heeft er in november gezaaid en de tuin ligt er prachtig bij."

Projectweken op De Tandem hebben afwisselend thema's uit het verleden of groen. "Een praktische manier van leren, want ook daar blijven taal en rekenen belangrijk", vertelt juf Vienna. "Ook het bezoek aan RMN viel goed; de leerlingen mochten overal lopen en kijken. Sommigen waren nog nooit op het afvalbrengstation geweest." De zwerfafvalactie wordt vaker gehouden: "Samen met de bewonersvereniging Edelstenenwijk." En de kinderen kregen energietips: "De koelkast niet open laten staan is er een van."

Meer berichten