De twaalf kabels van de Cabauwse snuffelpaal, die twee ton per stuk wegen, zijn aan het einde van hun levensduur. (Foto: PR)
De twaalf kabels van de Cabauwse snuffelpaal, die twee ton per stuk wegen, zijn aan het einde van hun levensduur. (Foto: PR) (Foto: )

Vervangen tuien snuffelmast KNMI een precieze klus

In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf en het KNMI vervangt VolkerWessels Telecom de tuien van de meetmast in Cabauw. Het is een precieze klus, die deze week begint en nog duurt tot eind september. Voor omwonden wordt weinig tot geen hinder verwacht.

Cabauw - De klus vraagt daarom zoveel nauwkeurigheid omdat het belangrijk is dat de langlopende meteorologische metingen van het KNMI zo min mogelijk verstoord worden.
De meetmast van het KNMI, ook wel bekend als de Snuffelmast of Snuffelpaal, heeft een hoogte van 213 meter en staat sinds 1973 in het weiland. Internationaal is de mast bekend omdat het met hoge precisie de langstlopende metingen bijhoudt van meteorologie, atmosferische processen en de concentratie van broeikasgassen. De twaalf kabels, die twee ton per stuk wegen, zijn aan het einde van hun levensduur. Tijdens het vervangen van de tuien moeten de aannemers nauwlettend doorgeven welke handelingen op ieder moment uitgevoerd worden. Hierdoor kunnen wetenschappers de eventuele afwijkingen in hun metingen berekenen en corrigeren.De mast wordt gebruikt voor meteorologische metingen in de onderste paar honderd meter van de atmosfeer.
Gezien de ligging van de meetmast en de aard van de werkzaamheden wordt weinig tot geen hinder voor omwonenden verwacht. Alle werkzaamheden vinden overdag plaats. Vrachtverkeer rijdt tijdens het project over de M.A Reinaldaweg (N210) of de Loperikerweg de Zijdeweg op en af.

Meer berichten