Als het aan de bewoners ligt komt er geen hoogbouw aan de Hitteschild waar nu nog een oude school staat. (Foto: Lysette Verwegen)
Als het aan de bewoners ligt komt er geen hoogbouw aan de Hitteschild waar nu nog een oude school staat. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Bouwplan aan Hitteschild valt verkeerd

Lysette Verwegen

Bewoners zijn fel tegen hoogbouw

Omwonenden van de Hitteschild, waar nu en oud schoolgebouw staat, zijn gekant tegen mogelijke nieuwbouwplannen van de gemeente in het gebied. De oorspronkelijke plannen uit 2009 – voor 16 grondgebonden woningen – zijn veranderd in 30 appartementen, meerdere bouwlagen en 42 in plaats van 24 parkeerplaatsen.

IJSSELSTEIN – De bewoners voelden zich begin mei overvallen toen door de gemeente een verkennende bewonersbijeenkomst werd georganiseerd. De maquettes lieten geen 16 eengezinswoningen meer zien, maar 30 appartementen in getrapte bouw voor kleine huishoudens. Volgens wethouder Geldof is de woningmarkt de afgelopen tien jaar veranderd en is er grote behoefte aan kleinere woningen: voor jonge starters en voor senioren. De eerste 600 woningen moeten vooral binnenstedelijk worden gebouwd, voordat de provincie groen licht zal geven om buiten de rode contouren – de stadsbebouwing – woningen te bouwen.

Veel vragen
De ruim tachtig aanwezigen hadden heel wat vragen en opmerkingen. Ze vragen zich af waar het met de wijk heen moet, willen niet nog meer hoogbouw dan de 70 procent die er al is in IJsselveld-Oost en vrezen voor het groen in hun wijk. Ook het feit dat het vrije sector middenhuur en goedkope koopappartementen worden stelde niemand gerust. "Dat kan ook elders in de stad." Geen van de aanwezigen verwacht animo voor appartementen van 50 tot 70 vierkante meter: "Ik laat me als senior niet ophokken", schampert iemand. Er wordt verwezen naar gemeentelijke beloftes dat er geen hoogbouw zou komen, de ontoereikende infrastructuur en het verlies van privacy wordt aangehaald: "Hitteschild en Monitorplein kunnen bij elkaar binnenkijken." En dan is er nog niet gesproken over het BOKA-terrein, eigendom van Provides, waar volgens Geldof plannen bestaan voor 30 sociale huurwoningen met zorg. Of dat recht doet aan de door de gemeenteraad geëiste 30 procent sociale woningen per project, valt ook nog te bezien.

Lysette Verwegen
Meer berichten