Foto:
De duurzaamste column

Dronken maaien

Misschien is het al opgevallen bij onze grote rotondes; groenstroken die eruitzien alsof een beschonken maaier slingerend door de bloemenberm is gegaan. Maar niets is minder waar: het zijn de nieuwe insectenkweekplaatsen.

Er staan hier en daar zelfs al officieel bordjes bij. Hoe dat zo komt? Om de biodiversiteit te vergroten en een stabiel systeem op langere termijn te creëren. We willen in ons land, net als in Frankrijk, van die mooie bloemenbermen. Maar als alles wordt weggemaaid zijn alle bloemen, insecten en kleine diertjes verdwenen.

Slingermaaien bevordert de gewenste biodiversiteit

Dus wordt een slim systeem toegepast: 'sinusmaaien'. Letterlijk door in een golfbeweging te maaien waarbij een deel blijft staan om gras te verminderen en bloemen een kans te geven. Bij een volgende maaibeurt in een andere sinusgolf wordt een ander stuk weggemaaid en blijft een volgend deel staan. Zo ontstaat een systeem waarbij één deel wordt gemaaid en afgevoerd, één deel bloeit en één deel in zaad kan komen. Het bloemendeel levert voedsel voor insecten, vlinders en bijen, en het bloemenzaad dat blijft staan is belangrijk voor volgende jaren en als overwinteringsplek voor insecten. De Provincie Utrecht werkt actief mee aan deze ontwikkeling, en heeft opdracht gegeven om te slingermaaien; een soort maaien vanuit 'beschonken staat'. Geweldig hoe kennis en ervaring vanuit het kennisnetwerk worden uitgewisseld, toegepast en uitgebreid. In Duitsland is al gemeten dat nog maar een kwart van alle insecten over is. Herstel is dus hard nodig, ook voor ons eigen voortbestaan. Wie dus een maaier tegenkomt die 'beschonken' zijn werk lijkt te doen? Dan is deze zorgvuldig bezig met de insectenkweekplaats. Onder het mom: 'Sorry for the weeds, we feed the bees…'

Ivon Vrolijk
KlimaatneutraalIJsselstein.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties

Het Oude Normaal 1 2/9