Dertien IJsselsteinse Rode Kruisleden zijn trots op hun behaalde certificaat, waarmee ze aan de strengste eisen voldoen. (Foto: Lysette Verwegen)
Dertien IJsselsteinse Rode Kruisleden zijn trots op hun behaalde certificaat, waarmee ze aan de strengste eisen voldoen. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

IJsselsteins Rode Kruis voldoet aan de strengste Europese eisen

Als eerste Rode Kruis Afdeling in Nederland hebben dertien vrijwilligers van de IJsselsteinse afdeling het NIKTA certificaat Evenementenzorgverlener Categorie 2 behaald. Met het officieel erkende certificaat wordt voldaan aan de strengste Europese wetgeving.

IJSSELSTEIN – Peter van 't Pad, IJsselsteins afdelingscoördinator evenementenhulp, is terecht trots. "Sinds maart is de landelijke veldnorm van kracht. Dit zijn duidelijk afspraken en regels van wat we wel en niet mogen doen binnen de evenementenhulpverlening. Voorheen waren er geen vaste regels", vertelt hij. "Op zich konden we prima hulp verlenen, maar het is goed dat alles nu officieel is vastgelegd. Met de opleiding is het nu duidelijk of je in categorie 1 of 2 valt." Er is nog een hogere categorie: "Daarna ben je een professionele zorgverlener, zoals een verpleegkundige of ambulancemedewerker." De dertien IJsselsteinse gecertificeerde EHBO'ers volgden de opleiding in tien avonden in plaats van drie dagen. "Een mooie prestatie."
Alle dertig leden hebben minimaal het officiële EHBO-diploma op zak. "Maar hulpverlening bij evenementen vergt steeds meer kennis", vertelt Ron van Vugt, vice-voorzitter van de afdeling. "De overheid stelt steeds zwaardere eisen, denk aan inzet bij terrorisme, als het gaat om grote aantallen mensen en zwaardere verwondingen." Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld grote muziekfeesten: "Daar zijn speciale eisen niet overbodig, met name door het toenemende gebruik van alcohol en drugs. Vandaar de extra opleidingen en de verdeling van de hulpverlening in drie categorieën."
Ilse Vulto, algemeen bestuurslid van de afdeling, geeft ook wel eens workshops aan de hoogste groepen op de basisschool. "Daar krijg ik al regelmatig vragen wat we doen bij steek- of schotwonden. Het klopt dat zonder extra certificaten de kennis van een basis-EHBO'er daar tekortschiet." Van Vugt weet hoe die kennis is geoefend tijdens de cursussen: "Op dode kippen met kogellagertjes en veel ketchup als bloed. Ook als je niets anders hebt dan je handen moet je toch kunnen aanpakken: handelen en een tourniquet kunnen aanleggen."
Volgens Van 't Pad is NIKTA het enige instituut in Nederland dat 'veldnormproof' is. "Daar hebben we dus voor gekozen, omdat wij snel op de nieuwe eisen en ontwikkelingen willen inspelen. Dankzij onze certificering kunnen we ook beschikken over een volledig ingerichte speciale unit en hulpmiddelen, die de gebruikelijke tenten overbodig maakt. Veel IJsselsteiners hebben die unit al kunnen zien tijdens de IJsselsteinse avondvierdaagse. Zo'n unit is hygiënisch en geschikt voor de druk waaronder we moeten werken. En daarnaast kostenbesparend, omdat minder snel ambulancehulp ingeroepen hoeft te worden." De afdeling beperkt zich niet tot louter IJsselsteinse evenementen. "We zijn ook bij de Vuelta, SAIL, dierentuin Amersfoort, Vierdaagse en bedenk het maar."

Meer berichten