Binnenkort draait ouderling Frank van der Linden, met zijn collega's Van der Boom en Kerste, de deur definitief op slot. (Foto: Lysette Verwegen)
Binnenkort draait ouderling Frank van der Linden, met zijn collega's Van der Boom en Kerste, de deur definitief op slot. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

IJsselsteinse Jehovah's Getuigen samen met Nieuwegein

Met het betrekken van de nieuwe Koninkrijkszaal aan de Zwanenburgstraat 9 in Nieuwegein wordt de Koninkrijkszaal aan de Vicarielaan gesloten. Het samengaan van de Jehovah's Getuigen is onderdeel van het wereldwijde plan om groepen samen te voegen.

IJSSELSTEIN – Volgens Ruben Kerste wil de organisatie de beschikbare financiële middelen zo efficiënt mogelijk inzetten. "Elke groep maakt per week 4 uur op verschillende tijden optimaal gebruik van de ruimte. Het geld dat wordt bespaard op ons vastgoed wordt ingezet voor het bouwen van nieuwe Koninkrijkszalen in andere landen met weinig financiële middelen." En dat is nodig, want de Jehovah's Getuigen is een wereldwijde nog steeds groeiende organisatie: "Met eenzelfde leer, eenzelfde structuur en dezelfde programma's in alle taalgroepen." Nederland telt inmiddels 30.000 leden, waarvan zo'n 85 in IJsselstein en 90 in Nieuwegein.

IJsselsteinse historie
Aan de Vicarielaan stond vanaf 1973 een houten Koninkrijkszaal. In 1992 werd het huidige gebouw geopend. Maar de geschiedenis gaat verder terug. "IJsselsteiner Fokker was sinds de oorlog een Jehovah's getuige en verbonden aan Utrecht, waar de bijeenkomsten sinds 1936 op het Vredenburg in hotel Witjens plaatsvonden. Utrecht groeide en splitste in twee groepen die ook weer te groot werden. In 1966 ontstond de gemeente IJsselstein – toen nog inclusief Montfoort. Na de stal in Montfoort werd in 1968 hotel Mariënberg gehuurd voor de eerste bijeenkomsten", vertelt IJsselsteiner Frank van der Linden. Hij herinnert zich de komst van Fokker nog, die in IJsselstein wilde prediken: 'Ik ben Fokker en ik ben slecht geland'. Later splitste Nieuwegein af van het groeiende Utrecht. "Nu we samengaan is de cirkel weer rond".
 

Verhuizing
De verhuizing naar Nieuwegein vond plaats net voor het grote congres, begin deze maand, in de Jaarbeurs, waar 42.000 bezoekers en 6.000 gasten uit de hele wereld werden verwelkomd. Een deel van de gasten werd ook ontvangen in de nieuwe Koninkrijkszaal in Nieuwegein. "Een gebouw dat we zelf hebben gebouwd en waar we trots op zijn. De nieuwbouw was nodig omdat renovatie van het oude gebouw niet rendabel was. Het nieuwe gebouw is volledig duurzaam gebouwd, volgens ons sobere functionele ontwerp." De zaal biedt plaats aan ruim 130 personen. "En de warme sfeer maken we natuurlijk zelf", voegt Nieuwegeiner Geoffrey van der Boom toe. De sluiting aan de Vicarielaan doet wel een beetje 'pijn'. "Sommigen kennen er elke steen", aldus Van der Linden. Maar het nieuwe gebouw is door iedereen en omwonenden goed ontvangen: "De buurt is enthousiast, net als de vele vrijwilligers - mannen en vrouwen - die hebben meegeholpen bij de bouw. De buurt heeft die eenheid ook ervaren."

Bijeenkomsten van IJsselstein zijn er op dinsdagen van 19.30 tot 21.15 uur en op zaterdag van 10.30 tot 12.15 uur.

Meer berichten