De gemeente zorgt voor posters en flyers. Jongeren hoeven alleen nog maar de QR-code te scannen en te swipen. (Foto: Lysette Verwegen)
De gemeente zorgt voor posters en flyers. Jongeren hoeven alleen nog maar de QR-code te scannen en te swipen. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Bevlogen jongeren swipen voor duurzame toekomst

De discussie over de klimaatverandering gaat vooral over de toekomst van de jongeren. Maar toch is juist deze groep vaak afwezig in discussies over duurzaamheid. Daarom is IJsselstein deze maand de campagne 'Watt Nou! Jongeren over energie' gestart. Met de online tool Swipocratie kunnen de jongeren makkelijk en snel meepraten.

IJSSELSTEIN – Er komen overal posters te hangen en vier jonge ambassadeurs – Marlieke van Schalkwijk, Bram Wijnholt, Bas van Rooijen en Melanie Reindertsen – zetten zich graag in om hun leeftijdsgenoten van 16 tot 25 jaar actief te betrekken bij de energiediscussie. Met de actie willen de provincie en twaalf Utrechtse gemeenten deze maand jongeren stimuleren om hun mening te geven. Er worden zelfs duurzame powerbanks verloot onder de jongeren die met vijf minuten swipen op ijsselstein.swipocratie.nl hun mening. geven. Even de OR-code scannen en de rest wijst zichzelf. "Belangrijk", vinden de vier ambassadeurs.

Marlieke (23), net afgestudeerd, is sinds een jaar vegetariër, koopt minder kleding, snuffelt in de kringloopwinkel en voelt vliegschaamte over haar vakanties. "Ik ben veel bezig met hoe het met de wereld verder moet en heb best zorgen over de toekomst. Er wordt op lokaal en landelijk niveau nog te weinig aan duurzaamheid gedaan." Haar tip: "Al voel je je duurzaam machteloos: begin bij jezelf! Ook kleine inspanningen helpen." Vegetariër worden was een grote beslissing: "Het is even wennen, maar ik mis de kroket niet."

Bram (18) start zijn journalistieke opleiding. "Volgens mijn geloofsachtergrond zijn mensen de rentmeesters van de aarde en moeten we de aarde in goede staat doorgeven." Hij houdt wel van een stukje vlees en is niet van plan insectenvoedsel te gaan eten. "Ik ga niet aan de krekel, maar ik douch wel kort en ik vlieg nooit."
Hij maakt zich ook zorgen over de volgende generatie. "Toen ik las over voedselschaarste in 2050 schrok ik wel." Zijn tip: "Ga zelf op onderzoek uit en denk na. Word niet afhankelijk van invloedrijke nieuwssites."

Student en raadslid Bas (19) kijkt niet naar wat er nog mis is in andere landen. "In Nederland kunnen we vol aan de bak en dat is nodig. Van wat wij bedenken kan een ander straks profiteren. Daarom wilde ik ook de politiek in. Deze actie is lekker makkelijk: iedereen heeft altijd de smartphone bij zich." Klimaatverandering is geen verzinsel: "Maar je moet wel draagvlak vinden. De veranderingen zullen het dagelijks leven gaan beïnvloeden." Zijn tip: "Jongeren laat je horen, in de actie en in de politiek, want daar wordt beslist over onze toekomst."

Melanie (20), student en singer-songwriter, doucht bewust, probeert vegetarische recepten uit, reist met het ov en brengt en koopt bij de kringloop. "Er zijn zelfs speciale apps voor." Ze vindt dat Nederland al goed duurzaam op weg is. "We moeten het samen doen en nog meer ideeën ontwikkelen." De toekomst beangstigt haar. "Ik hoop dat het goed komt." Haar tip: "Wees creatief en durf te doen!"

Meer berichten