De historische plaatsen in het dorpje met zijn beschermd dorpsgezicht en oudste geschiedenis van de gemeente Lopik vormen het decor van een uitgebreid programma. (Ingezonden foto)
De historische plaatsen in het dorpje met zijn beschermd dorpsgezicht en oudste geschiedenis van de gemeente Lopik vormen het decor van een uitgebreid programma. (Ingezonden foto) (Foto: )

Jaarsveld in de schijnwerper op Open Monumentendag

In Lopik wordt Open Monumentendag zaterdag 14 september dit jaar gevierd in Jaarsveld. Hier hebben inwoners en verenigingen samen met Stichting Kunst & Cultuur Lopik een programma uitgewerkt rond het thema 'Kunst en vermaak' aansluitend bij het landelijke thema 'Plekken van Plezier'.

Jaarsveld /Lopik - De historische plaatsen in het dorpje aan de Lek met de oudste geschiedenis van de gemeente Lopik vormen een podium voor muziek, schilders in actie, eten en drinken, het opsnuiven van de buitenlucht en genieten van vergezichten vanaf de Lekdijk en de kerktoren. Vanaf 10.30 uur zijn bezoekers welkom bij de infostand bij de Zwarte Schuur aan de S.L. van Alterenlaan, hoek Lekdijk, voor alle actuele informatie van deze dag. Alle bezoekers ontvangen hier het unieke historische boekje over Jaarsveld en het programma. Een plattegrond wijst de weg naar de locaties. De officiële openingshandeling wordt om 11.00 verricht door Anna van Egmond, gravin van Buren en eerste vrouw van Willem van Oranje. Alle locaties zijn open tot 16.00 uur.

Tuinen Huis te Jaarsveld

Voor het eerst in vele jaren kunt u een kijkje nemen in de tuinen van huize Jaarsveld op de Voorburcht en het Kasteeleiland: een tuin in ontwikkeling waar gewerkt wordt om de oorspronkelijke tuin weer tot leven te brengen. De verhalen van het kasteel en de anekdotes over de theekoepel worden in de tuin verteld. Informatiepanelen vertellen over de geschiedenis van de tuinen en het verloren gegane kasteel. Muzikale omlijsting wordt er verzorgd door de trekzakgroep BonBon.

Rondje Jaarsveld

Een mooie wandeling vanuit de tuin langs het historische Kerkenlaantje en Oostcingellaan naar het Oorlogsmonument op de Dijk, waar vroeger een theekoepel stond. De opgang naar de dijk is via het talud, niet via een trap, dus alleen bereikbaar voor wie goed ter been is. De wandeling vervolgend via de Lekdijk, komt u uit bij de Kerkstraat. U kunt rondwandelen door het dorp en naast de ingang van de kerk vindt u het oorlogsmonument voor een aantal Jaarsvelders.

Zwarte Schuur en Dijkhuis

In de Zwarte Schuur is een virtueel café waar bezoekers geholpen worden om historische informatie te vinden op het internet in het bijzonder op de site lopikopdekaart.nl. Op de zolders van de Zwarte Schuur is een expositie over de historie van het Dijkbeheer en een levensgrote kijkdoos over het Dijkleger. U kunt ook kiezen voor een rondleiding, waarbij u alles hoort over de historie van de strijd tegen het water en ook het Dijkhuis zelf bezoekt. Kinderen kunnen op ontdekking met een speurtocht.

Verenigingsgebouw

Het Verenigingsgebouw is het middelpunt van exposities van de Jaarsveldse verenigingen en historie, zoals een beeldverhaal over het café Lekzicht en over de veren over de Lek. Er wordt gewerkt aan een databank van personen op oude school- en familiefoto's, waarbij u kunt zoeken op welke foto's uw voorvaderen of familieleden voorkomen. Er is een boekenbeurs en er wordt een oude film vertoond.

Kerk en toren

In de monumentale kerk hoort u de verhalen over dit gebouw en ziet u de prachtige gebrandschilderde ramen. U kunt de toren beklimmen. Zo nu en dan klinkt orgelmuziek.

Jaarsveld is een kleine kern, op het oog heel rustig, maar verrassend bruisend door een actief verenigingsleven dat al decennialang allerlei activiteiten en evenementen organiseert. Het dorp is in 1966 aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden