Burgemeester Laurens de Graaf en KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven aan het werk. De tuien kunnen weer jaren mee.
Burgemeester Laurens de Graaf en KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven aan het werk. De tuien kunnen weer jaren mee. (Foto: Ingezonden)

Laatste moer tuidraden Snuffelpaal KNMI aangedraaid

Cabauw / Lopik - Burgemeester Laurens de Graaf en KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven hebben eendrachtig de laatste moer aangedraaid van de nieuwe tuidraden van de 'Snuffelpaal' in Cabauw.

De twaalf kabels van de KNMI-meetmast in Cabauw, die twee ton per stuk wegen, waren aan het einde van hun levensduur en zijn daarom in de afgelopen maanden vervangen. Burgemeester Laurens de Graaf en KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven hebben dinsdag 10 september de laatste moer van de tuidraden aangedraaid. Daarmee kunnen de tuidraden van de 'Snuffelpaal' weer jaren mee.

De mast wordt gebruikt voor meteorologische metingen in de onderste paar honderd meter van de atmosfeer, de zogenoemde grenslaag. Het biedt een internationaal platform voor het testen van nieuwe meetmethoden, modellen voor het beschrijven van weer en klimaat en satellietmetingen.
De toren is een gesloten cilinder met een diameter van 2 m, waarbinnen zich een lift bevindt. De mast wordt overeind gehouden door tuien op vier niveaus. De twaalf kabels, die twee ton per stuk wegen, waren aan het einde van hun levensduur.
De werkzaamheden vonden plaats sinds juni 2019 en zijn deze week afgerond met de symbolische laatste handeling door burgemeester Laurens de Graaf en KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven: het aandraaien van de laatste moer van de tuidraden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden