De teleurgestelde vrijwilligers van de Weggeefwinkel gaan vol goede moed door, ook al is de toekomst onzeker. (Foto: Lysette Verwegen)
De teleurgestelde vrijwilligers van de Weggeefwinkel gaan vol goede moed door, ook al is de toekomst onzeker. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

De Weggeefwinkel mag niet verdwijnen

In Houten koestert de gemeente het concept Weggeefwinkel, maar in IJsselstein dreigt de Weggeefwinkel ten onder te gaan. De school aan de Poortdijk, waar de winkel nu zit, wordt binnenkort gesloopt. De vrijwilligers hebben – ondanks hun inspanningen – geen zicht op een nieuwe ruimte.

IJSSELSTEIN – Het bestuur van de eveneens in de school gevestigde Centrale stapt op en het Repaircafé heeft – onder de vleugels van Pulse – een nieuwe locatie. De Weggeefwinkel en de Werkplaats – met een recente donatie van het Roest Crollius Fonds – staan met lege handen. "En dat terwijl we zo hard nodig zijn", vertellen de vrijwilligers. Er komen per middag tientallen bezoekers snuffelen tussen de tweedehands goederen die door inwoners zijn afgestaan en gratis mogen worden meegenomen. "Dat zijn mensen, veel uit IJsselveld-Oost en Nieuwpoort, die zelfs geen geld hebben voor de Kringloopwinkel."
De vrijwilligers zijn dan ook ontstemd over het antwoord van de burgemeester op hun brief: "Hij adviseert ons samenwerking met de kringloopwinkel en begrijpt er dus niets van. Dat kan ook niet want we hebben hem of de wethouders hier nooit gezien. Wel raadsleden: in de verkiezingstijd." Ze verduidelijken: "Wij zijn allemaal vrijwilligers, er gaat hier geen cent om. En behalve de gratis goederenstroom hebben we een sociale functie, zowel onderling als in het contact met onze bezoekers die hier vaak ook hun hart komen uitstorten."
De vrijwilligers begrijpen niet waarom de gemeente totaal niet helpt. "De Weggeefwinkel is een broodnodig initiatief en een toonbeeld waar de gemeente zo graag voor wil staan: duurzaamheid, sociale betrokkenheid, geen subsidie en burgerinitiatief. We zijn een luisterend oor voor mensen in moeilijke situaties die de weg naar de instanties niet weten of steeds tegen gesloten deuren lopen. Een praatje en een kop koffie zijn dan zo belangrijk." Net als de laagdrempeligheid: "We hebben bezoekers uit alle lagen van IJsselstein, want iedereen kan het door omstandigheden moeilijk krijgen." Je snapt dan toch niet hoe de gemeente ons 'Nog vele gelukkige jaren in onze mooie stad' kan wensen." De Weggeefwinkel mag nu tot de sloop blijven zitten. "In de kou, dat wel. Maar dan trekken we een dikke trui en handschoenen aan."

Zoektocht
De vrijwilligers hebben, ondanks wat de gemeente denkt, niet stilgezeten. "We hebben scholen met leegstaande lokalen benaderd, maar we krijgen geen toestemming: onze activiteit zou storend zijn." Een ruimte huren zit er niet in: "We hebben geen cent en ook geen subsidie om voor weinig geld een ruimte te huren. Bij de voormalige Pauw Bedrijven kunnen we niet terecht en op een industrieterrein is geen optie voor onze bezoekers zonder vervoer." Een wild idee: "In het jongerendeel van Studio10, want daar gebeurt toch niets. Of laat de gemeente ergens bouwunits neerzetten. Wat we nodig hebben is een dak boven ons hoofd en sanitair."

Meer berichten