Sylvia te Braake opende haar Kunstig Art’s Community met grote plannen voor levendigheid in de binnenstad. (Foto: Lysette Verwegen)
Sylvia te Braake opende haar Kunstig Art’s Community met grote plannen voor levendigheid in de binnenstad. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Kunst brengt leven in de binnenstad

Het idee werd geboren tijdens een van de bewonersavonden van Castro Communicatie over de urgentieagenda voor de stad. Beeldend kunstenaar Sylvia te Braake pleitte voor ruimte voor kunst en kunstenaars in de leegstaande panden in de binnenstad om de levendigheid daar te vergroten.

IJSSELSTEIN – Dat werd ter plekke opgepikt door gemeentelijk beleidsmedewerker Anita Hoogland en ondernemer Frits Mulder, die vanuit de ondernemers actief met de leegstand bezig is. Het resultaat: zaterdag opende Sylvia haar Kunstig Art's Community aan de Utrechtsestraat 37, het voormalig pand van Hubo Van Eijk. Ze is trots en blij: "Beeldend kunstenaars zijn belangrijk voor de binnenstad. Mensen blijven na een workshop of na kunst kijken vaak in de stad om koffie te drinken, te shoppen of te lunchen. Kunst trekt bezoekers, ook al wordt dat in combinatie met een levendige binnenstad zelden benoemd." Ze werkte haar idee verder uit: een plek om kunst te kijken en te kopen, workshops te geven en letterlijk met een open deur: "Een laagdrempelige uitnodiging om binnen te lopen en elkaar te ontmoeten. En niet alleen om kunst van mij en mijn cursisten te zien, maar ook van andere IJsselsteinse kunstenaars en iedereen die al workshops geeft op kunstzinnig gebied. In november is er middeleeuwse kunst van Emmy Reichgelt te zien en viltwerk van Karen Bruinsma die ook internationaal exposeert. Zij kunnen hier hun werk promoten en workshops geven."

Sylvia is lovend over de inzet van Wim van Eijk die zijn pand beschikbaar stelde. "Hij was zo enthousiast. Ik mag hier blijven zitten tot hij een koper of huurder vindt voor het pand. Hij is een echte betrokken IJsselsteiner die zich, ook al is hij met pensioen, daadkrachtig inzet voor de levendigheid van de binnenstad en zijn collega-ondernemers. Hij begrijpt ook hoe moeilijk het is voor beeldend kunstenaars om aan betaalbare atelierruimte te komen. Ik timmer al 15 jaar aan de weg en ben al diverse keren verhuisd. Ook de ateliers in de school aan de Hitteschild moeten weer verdwijnen." De zichtbaarheid in de binnenstad is een cadeautje. "Hier kan ik nog beter werken aan verbinding en ontmoeting."

Rode loper
Bij de opening lag zaterdag de rode loper uit. En roodtinten komen terug in de inrichting. "Die kleur past bij me en geeft me energie", vertelt ze stralend. In haar werk en tijdens de opening, met een high tea met lekkers van diverse binnenstadondernemers. In haar speech benadrukte ze dat kunstenaars, kunst en cultuur vaak het ondergeschoven kind zijn, waar het eerst op wordt bezuinigd. "En dat terwijl kunst goed is voor het welzijn van de mens: niet alleen om in deze hectische tijd tot rust te komen achter de schildersezel, maar ook in het kijken naar kunst en de ontmoeting eromheen." Wethouder Geldof van cultuur waardeerde het initiatief. Sylvia hoopt dat de politiek het belang van de kunstenaars en het particuliere initiatief voor de stad ook gaat waarderen.

Meer berichten