Emeritus Pastor Wim van Wijk was geliefd bij velen, binnen en buiten de IJsselsteinse parochie. Zijn  werk stopte niet met het emeritaat in 1999. (Foto: archief Lysette Verwegen)
Emeritus Pastor Wim van Wijk was geliefd bij velen, binnen en buiten de IJsselsteinse parochie. Zijn werk stopte niet met het emeritaat in 1999. (Foto: archief Lysette Verwegen) (Foto: )

In memoriam: pastor Wim van Wijk

IJSSELSTEIN – De gezondheid van Wim van Wijk was al jaren kwetsbaar, maar toch kwam het overlijden van de geliefde pastor afgelopen week voor velen onverwacht. Vorig jaar vierde hij zijn zestigjarig priesterschap.

Op de vraag hoe het verder zou gaan tot een volgend jubileum antwoordde emeritus pastor Van Wijk: 'Dat beslist de Heer'. En de Heer besliste dat dat jubileum niet op aarde zou zijn. Bijna 88 jaar oud overleed hij op 30 september. 'Na een leven vol liefde en warmte voor anderen is hij in geloof en vertrouwen van ons heengegaan', staat op de overlijdenskaart te lezen. Met het emeritaat in 1999 stopte Van Wijk niet. "Voor mij houdt het priesterschap niet op met 65 jaar. Ik vind het nog steeds fijn om voor te gaan; vrijwillig, maar niet vrijblijvend." Hij preekte soms en verzorgde op verzoek huwelijken, uitvaarten en vieringen: "De geest blijft bezig".
Hij ging met zijn tijd mee en zag parochie en gelovigen veranderen. "Dat vergt meegroeien en meeleven tot de rek eruit is. Ik volg het nu vanaf de zijlijn. Zo lang ik wat kan doen, blijf ik dit doen: tot het lichaam 'ho' zegt." Vorig jaar zei hij nog: "Ik ben blij dat ik me zelfstandig kan redden met de hulp die ik nu van anderen nog heb." En dat heeft hij gedaan. Hij zal gemist worden door velen.
Zoals een collega over hem schreef: 'Hij was een bijzonder mens, met een groot hart, een predikant met een taal die mensen aansprak en iemand die gemeenschappelijkheid zocht.'

Meer berichten