Foto: Foto:
De IJsselsteinse Column

Parkeerkosten

Ik leid een oude studievriend rond in ons stadje. Na het eten belanden we in café De Punt voor een afzakkertje. De stemming wordt al snel jolig, waardoor het gesprek vanzelf op het IJsselsteinse parkeerbeleid uitkomt.

Toegegeven, het nieuwe voorstel voor betaald parkeren oogt bezoekersvriendelijk. Op doordeweekse dagen de eerste twee uur gratis en ook kosteloos tussen 4 uur 's middags en 9 uur 's ochtends.

"Stel dat ik de volgende keer met de auto kom en om half 4 de garage binnenrijd", filosofeert mijn studievriend op universitaire toon. "En jou in deze kroeg dump, omdat ik een leuke juffrouw aan de bar zie." Hij filosofeert verder: "We gaan naar haar appartement hier vlakbij, en pas de volgende ochtend om half 11 strompel ik in een gelukzalige roes de garage binnen. Hoe veel uur moet ik dan afrekenen?"
Bijna flap ik eruit dat bij zo'n superdate parkeerkosten irrelevant zijn, en dat hij zijn handen mag dichtknijpen als hij een degelijke IJsselsteinse voor een one-night-stand kan strikken.
Maar ik ga een intellectuele uitdaging niet uit de weg, zeker niet na zes biertjes. Dus ik sla aan het rekenen: "Je arriveert om half 4, dus je betaalt een half uur tot 4 uur. Daarna gaat de teller pas weer lopen om 9 uur 's ochtends, dus om half 11 moet je in totaal 2 uur afrekenen."
Mijn studievriend was vroeger vaak betweterig, en hij blijkt niet te zijn veranderd.
"Fout!", roept hij triomfantelijk. "De eerste twee uur zijn gratis, en de volgende dag ook weer, dus ik hoef helemaal niets te betalen!"
Ik zucht en voel opeens de zes biertjes toeslaan. "Ik heb een beter idee," zo sluit ik de discussie. "Jij zorgt er gewoon voor dat je vóór middernacht weer in je eigen bed naast je vrouw ligt."

Rinus Verweij

Meer berichten