Eugenie Teunissen tijdens de surpriseparty door Dutch Pride, met bezoek en bloemen van wethouder Bekker. (Foto: Lysette Verwegen)
Eugenie Teunissen tijdens de surpriseparty door Dutch Pride, met bezoek en bloemen van wethouder Bekker. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Eugenie stopt na 42 jaar barbershop bij Dutch Pride

Het begon ruim 40 jaar geleden met een advertentie in Zenderstreeknieuws en het contact – via de kinderen – met Kit de Bolster: Eugenie Teunissen besloot mee te gaan zingen in het IJsselsteinse barbershopkoor. Deze week nam Eugenie afscheid, tijdens een surpriseparty, georganiseerd door het koor.

IJSSELSTEIN – De leeftijd gaat meespelen, maar niet in de stem, want Eugenie zingt haar baritonpartij nog steeds uit volle borst mee. De herinneringen aan haar koorperiode zijn talrijk. Hoe het koor begon als Sweet Adelines IJsselstein Chorus. "Oprichter Kit bracht het Amerikaanse enthousiasme erin en we zongen bij een oude piano", vertelt Eugenie. "Vierstemmig échte barbershop." Twintig jaar geleden splitste het koor. "De toenmalige dirigent wilde ook zes- en achtstemmig laten zingen en solisten. Wij kozen voor de traditionele barbershop en gingen verder als Dutch Pride."
Eugenie maakte de successen mee: "We hebben veel wedstrijden gewonnen, want de Nederlandse barbershop staat op hoog niveau. En we zijn vijfmaal naar Engeland geweest." In de barbershop klinkt de bariton niet op de voorgrond. "Maar we zijn er wel", lacht ze. "Zonder baritons geen warme klank." Waarom ze het koor zo lang trouw is gebleven: "Ik houd van de barbershopsongs; het gaat ergens over. In een paar minuten zet je de hele sfeer neer." En met een zucht van voldoening: "Al je levenservaring verwerk je in het lied dat je zingt. Het geeft zoveel levensvreugde."

Ze deed het met enthousiasme. "Eugenie slaat nooit een repetitie, wedstrijd of optreden over", vertelt collega Nancy. De voorzitter van Holland Harmony noemt Eugenie 'een verbinder en een solide basis voor het koor'. "Je kunt op haar bouwen. Ze heeft twinkelende ogen, is enthousiast, standvastig en rustig. Behalve als er iets niet goed gaat, dan laat ze zich horen. Een koorlid om trots op te zijn." Volgens dirigent Wil Saenen is barbershop een intensieve hobby. "Een verslavende levensstijl", lacht ze. "Goed voor je gezondheid. Het is ademhaling, tekst, bewegen: geen tijd om te piekeren of voor de mobiele telefoon. Alleen maar focussen op de mooie muziek."

Voor vrouwen die willen ervaren hoe het is om te zingen – omdat het leuk en gezellig is, je er vrolijk van wordt en wilt weten of je kunt zingen – organiseert Dutch Pride een Singalong op woensdag 13 november van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdag 16 november van 10.30 tot 15.00 uur in De Baanbreker, Baden Powellweg 1. Vrouwen van 18 tot 88 jaar zijn welkom. Deelname bedraagt 15 euro, inclusief koffie/thee, lunch en bladmuziek. Inschrijven via e-mail: info@dutchpride.nl. Voor meer informatie: www.dutchpride.nl.

Meer berichten