Kinderen krijgen instructie over het gebruik van een elektrische step.
Kinderen krijgen instructie over het gebruik van een elektrische step. (Foto: Ashwin Hartman)

ANWB Streetwise op basisschool De Pijler

IJsselstein - Op donderdag 14 november kwam de ANWB op bezoek op basisschool De Pijler. Deze dag stond namelijk in het teken van 'Streetwise'. Door middel van een praktische training hebben de kinderen van groep 1 t/m 8 van alles geleerd over verkeersveiligheid.

Bij de jongste kinderen stond de training in het teken van het herkennen van geluiden in het verkeer en oefenen met oversteken. De kinderen van groep 3 en 4 mochten in de gymzaal rijden met een kleine elektrische auto. Door middel van de oefening konden ze ervaren waarom het gebruik van een gordel en een autostoeltje zo belangrijk is.

Groep 5 en 6 beleefden wel een heel bijzondere ochtend. Zij mochten namelijk in een elektrische lesauto van de ANWB oefenen met remmen. Op deze manier werden kinderen zich bewust van het feit dat een elektrische auto weinig geluid maakt, waardoor je niet alleen op je gehoor af kunt gaan in het verkeer. Daarnaast werd hen ook duidelijk waarom het belangrijk is om een autogordel te dragen.

Het aanbod van groep 7 en 8 bestond uit het afleggen van een fietsparcours. Ze oefenden met allerlei verkeerssituaties die ze tegen kunnen komen in het verkeer, als ze in de toekomst naar de middelbare school fietsen.

Volgens Wendy Zweep, directeur van De Pijler, sluit deze manier van lesgeven goed aan bij het onderwijs dat op De Pijler wordt gegeven: "De afgelopen jaren hebben we op De Pijler een kanteling doorgemaakt van traditioneel naar eigentijds onderwijs. Het onderwijs van tegenwoordig is minder statisch; kinderen werken bijvoorbeeld op een leerplein, verschillende vakken worden groepsdoorbrekend aangeboden en we gaan veelvuldig op zoek naar een koppeling met de praktijk."

Meer berichten